ΚεντρικήΥγεία

Γονιμότητα: Συμβουλές για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν

14/7/2023

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε καλό είναι να ξεκινήσετε από τα βασικά. Παρακάτω 13 συμβουλές που σε πρώτο χρόνο για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας και τις πιθανότητες σύλληψης.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη στον γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας προκειμένου να δείτε ότι είστε υγιής και εάν πρέπει να προσέξετε κάτι συγκεκριμένα τώρα που προσπαθείτε να συλλάβετε.

Μάθετε να υπολογίζετε σωστά τις γόνιμες μέρες σας

Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει τη 13η ή τη 14η μέρα και το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12-24 μέρες μετά τη ελευθέρωσή του. Αν δεν έχετε μηνιαίο κύκλο 28 ημερών μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα γίνει η ωορρηξία, μετρώντας προς τα πίσω, 14 μέρες από την ημέρα που περιμένετε την επόμενη περίοδό σας.

  • Κύκλος 25 ημερών: ωορρηξία την 11η ημέρα
  • Κύκλος 26 ημερών: ωορρηξία την 12η ημέρα
  • Κύκλος 27 ημερών: ωορρηξία την 13η ημέρα
  • Κύκλος 28 ημερών: ωορρηξία την 14η ημέρα
  • Κύκλος 29 ημερών: ωορρηξία την 15η ημέρα
  • Κύκλος 30 ημερών: ωορρηξία την 16η ημέρα
  • Κύκλος 31 ημερών: ωορρηξία την 17η ημέρα
  • Κύκλος 32 ημερών: ωορρηξία την 18η ημέρα
  • Κύκλος 33 ημερών: ωορρηξία την 19η ημέρα

Λάβετε υπόψη το ιατρικό ιστορικό της οικογένειά σας

Ενημερωθείτε για το ιατρικό ιστορικό το δικό σας και του συντρόφου σας και ενημερώστε μετέπειτα τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να μάθετε εάν υπάρχει ιστορικό γενετικών ή χρωμοσωμικών διαταραχών όπως το σύνδρομο Down, η νόσος Tay-Sachs, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η θαλασσαιμία κ.α..

Το να μάθετε περισσότερα για εσάς και το ιστορικό του συντρόφου σας πριν μείνετε έγκυος, μπορεί να σας δώσει χρόνο να προετοιμαστείτε και να αντιμετωπίσετε τυχόν ανησυχίες.

Λάβετε θεραπεία για ιατρικές καταστάσεις που το απαιτούν

Εάν οποιαδήποτε εξέταση στο τσεκάπ σας αποκαλύψει μια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία φροντίστε να την αντιμετωπίσετε πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Έλεγχος χρόνιων παθήσεων

Εάν έχετε διαβήτη, άσθμα, καρδιακή πάθηση, λύκο, επιληψία ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας είναι σύμφωνος και ενημερωμένος για να μείνετε έγκυος.

Αποφύγετε την περιττή έκθεση σε ακτινοβολία

Εάν οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για ιατρικούς λόγους, βεβαιωθείτε ότι τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος είναι προστατευμένα.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Το τι τρώτε έχει σημασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε περισσότερο και ποιες να περιορίσετε ως μέρος μιας υγιεινής δίαιτας πριν την εγκυμοσύνη. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας ιδιαίτερα αυτές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και φολικό οξύ. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη διατροφή και τη γονιμότητα.

Ελέγξτε το βάρος σας

Το να είστε λιποβαρείς ή υπέρβαροι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας και τον έμμηνο κύκλο σας. Όσο πιο υγιές και ελεγχόμενο είναι το βάρος σας τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες σύλληψης.

Βάλτε την άσκηση στη διατροφή σας

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε το άγχος. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ήπιες ασκήσεις ακόμα και στο σπίτι λίγα λεπτά την ημέρα.

Κοιμηθείτε καλά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Στοχεύστε στις 8 ώρες ύπνου το βράδυ και δημιουργήστε μία ρουτίνα για τις ώρες που ξυπνάτε και κοιμάστε.

Προγραμματίστε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν μείνετε έγκυος είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με μια επίσκεψη στον γιατρό. Αυτό συμβαίνει επειδή η μελλοντική σας εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών, των ουλών και το αντίστροφο.

Ξεκινήστε τις προγεννητικές βιταμίνες

Η λήψη προγεννητικών βιταμινών συνίσταται να ξεκινήσει τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη σύλληψη.

Καταπολεμήστε το άγχος

Τελευταίο αλλά μείζονος σημασίας. Το άγχος είναι εχθρός της γονιμότητας και όσο σε μεγαλύτερο βαθμό το καταπολεμήσετε, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, τη yoga και γενικά τη γυμναστική. Μιλήστε επίσης με τον σύντροφό σας, τους φίλους σας για πράγματα που σας απασχολούν και σας αγχώνουν.

Related posts

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την σχιζοφρένεια μετά από 30 χρόνια

xristiana

Καλοκαιρινή εκδήλωση αφιέρωμα στην Ηετιώνεια Πύλη, σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο

xristiana

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες και χαλάζι – Μικρή μόνο πτώση της θερμοκρασίας

xristiana