23/7/2023
Οviral γιατρός Dr Karak Rajan δημοσιεύει δημοφιλή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας και πώς να το φροντίζουμε καλύτερα. Χρησιμοποιώντας το ιατρικό του υπόβαθρο, ασχολείται και με το πώς να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον καλύτερο δυνατό ύπνο. Μάλιστα, μέσα από το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές για να απολαμβάνουμε έναν ποιοτικό ύπνο.
Το να δυσκολευόμαστε με τον ύπνο φαίνεται πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας, με πολλούς από εμάς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα όταν πρόκειται να κοιμηθούμε. Ο Dr Rajan (που μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εκατομμύρια των οπαδών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αποκάλυψε τα πέντε συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε και μας εμποδίζουν από το να ξεκουραστούμε καλά.
Άλλωστε, ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες και διαταραχές, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αναφέρει το The NationalInstitutes of Health. Για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο που έχει η έλλειψη ύπνου όσον αφορά την επιδείνωση των ψυχικών ασθενειών και των διαταραχών της διάθεσης.
Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις
Σε ένα βίντεο του TikTok λοιπόν, ο Dr Rajan εξηγεί: «Ο ύπνος σας καταστρέφεται από πέντε κοινές συνήθειες». Σύμφωνα με εκείνον, αυτές είναι:
1. Τρως πριν από τον ύπνο
Ο Dr Rajan προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο μας. Αυξάνει τις πιθανότητες δυσπεψίας στη μέση της νύχτας.«Χρειάζονται 90 λεπτά για να αδειάσει το 50% του στομάχου σας στο λεπτό έντερο, οπότε όσο πιο γεμάτο είναι το στομάχι σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παλινδρόμησης οξέων», είπε.
Αντ’ αυτού, ο Dr Rajan προτείνει να περιμένεις δύο έως τρεις ώρες πριν κοιμηθείς μετά από ένα μεγάλο γεύμα.
2. Πίνεις νερό πριν από τον ύπνο
Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι κάτι που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε. Αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν βάλεις αυτό το τεράστιο μπουκάλι νερό δίπλα από το κρεβάτι σου.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που κατακρατεί νερό και καταστέλλει την ανάγκη για διούρηση. «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης ADH. Αυτή συγκρατεί το νερό και καταστέλλει την ανάγκη σας να ουρήσετε», εξηγεί ο Dr Rajan.
«Αν πίνετε πολύ νερό πριν από τον ύπνο, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ADH ορμόνης – έτσι ουρείτε περισσότερο και ξυπνάτε περισσότερο και αυτό καταστρέφει τον ύπνο σας», συνέχισε.
3. Το κρεβάτι σου είναι πολύ ζεστό
Ενώ δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να είναι τόσο ανακουφιστικό όσο το να νιώθεις ζεστά στο κρεβάτισου, μπορεί να είναι «υπερβολικά» ζεστό. Στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να διατηρείς τη δροσιά στο περιβάλλον, αν θέλεις να κοιμηθείς ολόκληρο οκτάωρο.
Αλλά αν το δωμάτιο ή το κρεβάτι σου είναι πολύ ζεστό, μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φυσικό κύκλο του ύπνου. «Το σώμα μας χρειάζεται να γίνει πιο δροσερό για να κοιμηθεί πιο γρήγορα».
4. Πίνεις ένα ποτό παραπάνω
Αν σκοπεύεις να πιείς ένα ποτηράκι μετά από μια κουραστική μέρα πριν πας για ύπνο, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς αυτή την απόφαση. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το είδος του ύπνου σου και, συνεπώς, την ποιότητα.
«Το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο REM», εξήγησε ο DrRajan. Ο REM είναι ο κύκλος του ύπνου όπου βλέπουμε όνειρα. Το αλκοόλ μας κάνει να παραμένουμε για περισσότερο χρόνο στο πρώτο στάδιο του REM. Αυτό βγάζει τον κύκλο του ύπνου μας από την ισορροπία, κάνοντάς μας να ξυπνάμε σε περίεργες ώρες της νύχτας.
Γιατί νιώθεις τόσο πολύ κουρασμένη το απόγευμα;
5. Καφεΐνη πριν από τον ύπνο
Η τελευταία συμβουλή του Dr Rajan ήταν να αποφεύγουμε τις πηγές καφεΐνης αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο τον καφέ.
Η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Αυτό είναι το μόριο που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι.
«Η καφεΐνη δεν σας κάνει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση», εξήγησε. «Απλώς σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο νυσταγμένοι, επειδή εμποδίζει τη συσσώρευση του μορίου του ύπνου».
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com