ΚεντρικήΥγεία

Σεξ & εγκυμοσύνη: Οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

24/7/2023

Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης, εφόσον όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και δε συντρέχουν λόγοι για τους οποίους ο γυναικολόγος θα συνιστούσε το αντίθετο. Το συγκεκριμένο όμως θέμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα τόσο στις γυναίκες όσο και στους συντρόφους τους και όχι άδικα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απαντήσουμε σε μερικά από αυτά:

Θα πάθει κάτι το μωρό;

Η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να αποφεύγονται βίαιες κινήσεις. Το μωρό δε θα πάθει τίποτα αν το ζευγάρι είναι προσεκτικό και δε δοκιμάζει «ακροβατικά» στο κρεβάτι. Βασική προϋπόθεση είναι το ζευγάρι, πριν ξεκινήσει να έχει επαφές, να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο.

Υπάρχει ιδανική στάση για σεξ;

Οι στάσεις οι οποίες είναι πιο βολικές για την έγκυο είναι στο πλάι, από πάνω ή καθιστή. Η ιεραποστολική στάση δεν είναι ιδιαίτερα βολική λόγω του μεγέθους και της πίεσης που μπορεί να δεχθεί η κοιλιά.

Θα νιώσω διαφορετικά;
Καμιά φορά, λόγω της κατάστασης, η αίσθηση μπορεί να είναι διαφορετική.

Οι ορμόνες στην κύηση αυξάνουν τη λίμπιντο, συνεπώς πολλές φορές μπορεί η αίσθηση να είναι πιο έντονη.

Είναι διαφορετικό το σεξ για τον άντρα όσο είμαι έγκυος;

Αν εκείνος δε νιώθει άβολα και δε φοβάται λόγω της κατάστασής, τότε το σεξ δεν είναι διαφορετικό.

Η εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο ενέχει κίνδυνο;

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης διότι το σπέρμα περιέχει ουσίες , όπως προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και έναρξη τοκετού. Επιπλέον, οι σεξουαλικές επαφές στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνονται με χρήση προφυλακτικού και για την αποφυγή μετάδοσης στην έγκυο κάποιου μικροβίου, το οποίο μπορεί ο σύντροφος να έχει αποκτήσει στην πορεία της κύησης.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου οι επαφές μπορεί να είναι πιο συχνές, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού και καμιά φορά συστήνεται σε γυναίκες που έχουν περάσει την τελική τους ημερομηνία ως φυσική πρόκληση τοκετού.

Το στοματικό σεξ επιτρέπεται;

Το στοματικό σεξ επιτρέπεται εφόσον το επιθυμούν και οι δύο.

Αυξημένη  σεξουαλική διάθεση κατά την εγκυμοσύνη

Η κύηση αυξάνει πολλές φορές τη σεξουαλική διάθεση στην έγκυο λόγω αλλαγών που γίνονται στο σώμα, στη ζωή και τις ορμόνες της. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ κατά την κύηση φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι. Υπάρχει έντονη αλλαγή στη λίμπιντο λόγω διαφοροποίησης των τιμών της τεστοστερόνης, η οποία μάλιστα μπορεί να αυξάνεται τόσο στον άντρα όσο και στην γυναίκα. Η πιο έντονη ευαισθησία στα εξωτερικά όργανα της γυναίκας δικαιολογείται αφού είναι περισσότερο ευάλωτα στα ερεθίσματα  λόγω αυξημένης αιματικής ροής και λόγω της αλλαγής του σώματος  από την κύηση.

Περιπτώσεις όπου απαγορεύεται το σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Το σεξ κατά την διάρκεια της κύησης  πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει παθολογική θέση πλακούντα, όπως χαμηλή πρόσφυση η προδρομικός πλακούντας ,όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού η προηγούμενων αποβολών πάνω από δύο  ,πρόωρες συσπάσεις της μήτρας, σε δίδυμη η πολλαπλή κύηση η ακόμα και όταν υπάρχει κολπική αιμορραγία από τον κόλπο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή διότι μπορεί να βλάψει  την πορεία της κύησης και ακόμα και το ίδιο το έμβρυο.

Πόσο διάστημα  περνάει  μετά τον τοκετό μέχρι η λεχώνα να έχει σεξουαλική επαφή;

Το διάστημα αυτό ποικίλει και διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του τοκετού που είχε η γυναίκα καθώς και με την διάθεση της λεχώνας που αλλάζει λόγω των ορμονών της λοχείας όπως επίσης  και της αυξημένης φροντίδας προς το μωρό.

Εάν μια γυναίκα έχει γεννήσει φυσιολογικά και δεν έχουν  προκύψει άλλες επιπλοκές, μπορεί να έχει την δυνατότητα να έχει πιο σύντομα σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφο της, σε σχέση με μια γυναίκα που χρειάστηκε να κάνει καισαρική τομή λόγω κάποιας παθολογίας κατά την εγκυμοσύνη.

Πηγή: tofarmakeiomou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ξανθιά οδηγός και ξανθιά αστυνομικός

xristiana

«Τhe boy and the world»: Προβολή ταινίας στα Πιτσίδια

xristiana

Εκδήλωση τιμής για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

xristiana