28/7/2023
Όσο κι αν οι ειδικοί υπογραμμίζουν ξανά και ξανά τα οφέλη της τακτικής σωματικής άσκησης, προτείνοντας στους ανθρώπους να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους, ο μεγάλος φόρτος υποχρεώσεων και, συχνά, η έλλειψη κινήτρου και όρεξης εξακολουθεί να κρατά μακριά από τη γυμναστική πολλούς ανθρώπους.
Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν άλλα, «απλούστερα» μοτίβα άσκησης, που θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία των ατόμων που αδυνατούν να ασκούνται τακτικά, μια ομάδα επιστημόνων από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) κατέληξε στη διαπίστωση ότι ένα πιο «πυκνό» χρονικά πρόγραμμα γυμναστικής θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό με την τακτική σωματική δραστηριότητα. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, εξέτασαν κατά πόσο ένα συμπυκνωμένο χρονικά πρόγραμμα άσκησης μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας, όπως, για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο, έχει οφέλη για τους ενδιαφερόμενους. Το μοτίβο των λεγόμενων weekend warriors (πολεμιστές του Σαββατοκύριακου) είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και αφορά όσους γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο λόγω έλλειψης χρόνου τις καθημερινές. Στην ανάλυση που διεξήγαγαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι ένα τέτοιο μοτίβο δραστηριότητας συσχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου με εκείνη που προσφέρει και η τακτική άσκηση.
Μέχρι πρόσφατα, η επίσημη οδηγία για άσκηση συνιστούσε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε εξεταστεί αναλυτικότερα εάν αυτά τα 150 λεπτά άσκησης θα έπρεπε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα ή αν θα μπορούσαν να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά και σε ένα πιο πυκνό και σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής.
Θέλοντας να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, ο δρ. Shaan Khurshid, του Κέντρου Καρδιακών Αρρυθμιών Demoulas και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα 89.573 ατόμων που συμμετείχαν σε μια μελέτη της UK Biobank, στο πλαίσιο της οποίας φορούσαν επικάρπιες συσκευές καταγραφής δραστηριότητας, με στόχο να καταμετράται η συνολική σωματική τους δραστηριότητα, αλλά και ο χρόνος που αφιέρωσαν κάνοντας άσκηση διαφορετικών εντάσεων για μια εβδομάδα.
Η ανάλυση της δραστηριότητα των συμμετεχόντων έδειξε ότι:
- Το 33,7% ήταν αδρανείς (λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα),
- Το 42,2% ακολουθούσαν το μοτίβο άσκησης του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου» (τουλάχιστον 150 λεπτά με τουλάχιστον τα μισά σε 1-2 ημέρες) και
- Το 24,0% ασκούνταν τακτικά (τουλάχιστον 150 λεπτά, κατανεμημένα πιο ομοιόμορφα μεταξύ των ημερών της εβδομάδας).
Μετά από προσαρμογές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα δύο πρότυπα δραστηριότητας συσχετίστηκαν με παρόμοια μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής (27% για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου και 35% για όσους ασκούνταν τακτικά), καρδιακής ανεπάρκειας (38% και 36% αντίστοιχα), κολπικής μαρμαρυγής (22% και 19%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (21% και 17%).
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα, ακόμη κι αν συγκεντρώνεται μέσα σε μία ή δύο ημέρες κάθε εβδομάδα, μπορεί να θωρακίσει την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Patrick T. Ellinor, διευθυντής του Corrigan Minehan Heart Center στο MGH.
Σε επόμενο ερευνητικό στάδιο, η ομάδα σχεδιάζει να αξιολογήσει εάν το μοτίβο άσκησης του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου» συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου για ένα ευρύτερο φάσμα προβλημάτων υγείας.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com