ΚεντρικήΥγεία

Πέντε τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στην εγκυμοσύνη

9/7/2023

Τα επίπεδα της χοληστερίνης αποτελούν μία σημαντική ένδειξη την περίοδο της εγκυμοσύνης, για αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα αλλάζει για να μπορέσει να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το έμβρυο. Η παραγωγή της γλυκόζης αυξάνεται, το ίδιο και τα αμινοξέα που σχηματίζουν τους ιστούς ή τα λιπίδια που είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό κυττάρων.

Τα επίπεδα της χοληστερίνης στην εγκυμοσύνη μπορεί εύκολα να αυξηθούν, ένας ακόμα λόγος για να προσέχετε τη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γιατί αυξάνεται η χοληστερίνη την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος. Τα επίπεδα της χοληστερίνης στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό να αυξάνονται μεταξύ 30-50% την περίοδο της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια επανέρχονται στις φυσιολογικές τιμές μετά τον τοκετό.

Έρευνες αναφέρουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης παρατηρούνται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όταν η ανάπτυξη του εμβρύου είναι και η μεγαλύτερη. Τα κύρια αίτια είναι οι ορμονικές που σχετίζονται με την παραγωγή της προγεστερόνης, των οιστρογόνων, κ.α.

Κίνδυνοι που προκύπτουν από τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης

Όταν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι πολύ υψηλά εμποδίζει τα τοιχώματα των αρτηριών, συνεπώς παρεμποδίζεται και η διέλευση του αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι ο πρόωρος τοκετός, η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

Τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι διαλυτές διαιτητικές ίνες αυξάνουν το ιξώδες του εντέρου και παγιδεύουν τα χολικά οξέα που σχηματίζονται από τη χοληστερόλη. Μια ανασκόπηση που έγινε το 2016, αναφέρει ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων βήτα-γλυκάνης μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα. Η βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή, το γκουάβα, το μάνγκο και οι πιπεριές είναι πηγές διαλυτών φυτικών ινών.

Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Clinical and Research in Arteriosclerosis, το ελαιόλαδο περιέχει ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, το ελαϊκό λιπαρό οξύ, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σκόρδο

Έρευνα του 2006 έδειξε ότι το σκόρδο έχει ωφέλιμες ιδιότητες για την καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση της χοληστερίνης.

Λιπαρά ψάρια

Αυτά είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγγα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά ωμέγα-3 που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό της περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι τα ψάρια που καταναλώνετε να είναι καλά ψημένα.

Ξηροί καρποί, σουσάμι και σπόροι chia

Όλα τα παραπάνω περιέχουν αλφα-λινολενικό οξύ που ανήκει στα λιπαρά ωμέγα-3.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Onassis AiR: Ένα διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Αθήνα

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

8 τρόποι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία

xristiana