ΚεντρικήΥγεία

Αντιβιοτικά – Ελλείψεις: Τρία SOS μέτρα για να διασφαλιστεί η επάρκεια τον ερχόμενο χειμώνα

19/7/2023

Συστάσεις για την αποφυγή ελλείψεων βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού την επόμενη χειμερινή περίοδο εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αυτές οι συστάσεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί μέσω της Εκτελεστικής Διευθύνουσας Ομάδας για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια Φαρμάκων (MSSG), συμπληρώνουν τη διαδικασία για την ανάπτυξη μιας λίστας της ΕΕ με κρίσιμα φάρμακα. Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή θα λάβει επιχειρησιακές ενέργειες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, πιθανών κοινών προμηθειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έπληξαν σοβαρά τις ευρωπαϊκές χώρες τον προηγούμενο χειμώνα προκαλώντας έντονη κινητοποίηση για ευρωπαϊκή στρατηγική που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Τα αντιβιοτικά είναι ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση ΕΜΑ και Ε.Ε, εάν η ζήτηση την ερχόμενη χειμερινή περίοδο είναι παρόμοια με ένα μέσο επίπεδο κατανάλωσης τα προηγούμενα χρόνια, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποδηλώνουν ότι η προσφορά στην ΕΕ από του στόματος σκευασμάτων βασικών αντιβιοτικών πρώτης και δεύτερης γραμμής για αναπνευστικές λοιμώξεις θα καλύψει τη ζήτηση τον ερχόμενο χειμώνα εποχή.

Για καλύτερη προετοιμασία η ομάδα MSSG του ΕΜΑ συμφώνησε στις ακόλουθες συστάσεις για προληπτικές ενέργειες:

• Αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών: Για να αποφευχθούν ελλείψεις την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, ο EMA και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) συνιστούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας για την ενίσχυση των μέτρων για την αύξηση της παραγωγής. Η έγκαιρη δράση ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου θα πρέπει να δώσει στους κατασκευαστές αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
• Παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης: Ο EMA και η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη ζήτηση και τις προμήθειες σε συνεργασία με εταιρείες. Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό, υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παραγγέλνουν φάρμακα κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύουν φάρμακα. Η αποθήκευση φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις.
• Ευαισθητοποίηση του κοινού και συνετή χρήση: Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η μικροβιακή αντοχή. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο και τα αντιβιοτικά θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, όπου δεν είναι αποτελεσματικά. Συνιστώνται επίσης πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Kεφτεδάκια φούρνου με πουρέ πατάτας

xristiana

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν Οδοντιατρικές Υπηρεσίες Για Παιδιά 6-14 Ετών Από Το Κ.Υ.Α.Δ.Α.

xristiana

ΕΟΠΥΥ: Πληθώρα καταγγελιών για πλασματική συνταγογράφηση με «μαϊμού» ΑΜΚΑ

xristiana