22/7/2023
Το στρες είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας. Όταν μένει σε χαμηλά επίπεδα μπορεί ακόμα και να μας… ωφελήσει, αφού μας βοηθά να αναπτύξουμε την ανθεκτικότητά μας, τροφοδοτώντας κίνητρα και παραγωγικότητα.
Όμως, η συνεχής ροή δυσάρεστων ειδήσεων σε συνδυασμό με μια ατελείωτη to-do list γεμάτη υποχρεώσεις και όσα πρέπει να κάνουμε, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδά του μακροπρόθεσμα, προκαλώντας χρόνιο στρες, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία.
Τα καλά νέα είναι ωστόσο ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακτήσετε την ηρεμία στην ζωή σας. Μερικοί εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:
Αναπνοή VS στρες
Σύμφωνα με την Δρ Μαρλίν Γουέι, ψυχίατρο με έδρα τη Νέα Υόρκη, η ρυθμική αναπνοή είναι μια καλή άσκηση που συμβάλλει στην μείωση του στρες και δεν χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να αποδώσει. Για να την κάνετε, δοκιμάστε:
- Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για τρία λεπτά.
- Εστιάστε στην αναπνοή σας.
- Πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας ενώ μετράτε μέχρι το πέντε.
- Μετρήστε έως το πέντε όσο κρατάτε την αναπνοή σας.
- Εκπνεύστε μετρώντας έως το πέντε.
- Επαναλάβετε για τον υπόλοιπο χρόνο και παρατηρήστε πώς η αναπνοή σας γίνεται πιο βαθιά.
Εάν δεν είστε μόνο αγχωμένοι, αλλά και κουρασμένοι μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την άσκηση αναπνοής όσο περπατάτε. Προσπαθήστε να συγχρονίστε την αναπνοή σας με το ρυθμό βάδισης.
Κάντε ένα διάλειμμα από το κινητό
Στο γυμναστήριο, στην δουλειά, όσο περιμένουμε στην ουρά, σχεδόν αντανακλαστικά ασχολούμαστε με το κινητό μας. Το να ελέγχετε όμως, συνεχώς το τηλέφωνό σας για την πιο πρόσφατη ειδοποίηση μπορεί να εντείνει το στρες.
Είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, που δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητα email, μηνύματα και κλήσεις. Αναβάλλοντας όμως τις απαντήσεις σε αυτές τις ειδοποιήσεις, δημιουργείτε τον ψυχικό χώρο για να εστιάσετε στον εαυτό σας και στο πώς αισθάνεστε.
Ενώ εστιάζετε στον εαυτό σας, εξασκηθείτε στην βαθιά αναπνοή, κλείνοντας τα μάτια σας και στρέφοντας τις σκέψεις σας προς κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες.
Ακούστε κάτι χαλαρωτικό
Η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε όπου κι αν βρίσκεστε στο σπίτι, στην δουλειά ακόμα και εν κινήσει. Ο ακουστικός φλοιός συνδέεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το σύστημα ανταμοιβής μας, τα κινητικά μας συστήματα, τα κέντρα κινήτρων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, την ήπια κατάθλιψη και το άγχος.
Πηγή: https://www.in.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com