7/7/2023
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο ταλιατέλες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο (4+2 κ.σ. χωριστά)
- 10 φέτες ζαμπόν, κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 200 γρ. τυρί γκούντα ή τσένταρ τριμμένο
- 200 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
- 200 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
- 2 μέτριες ντομάτες σε λεπτές φέτες
- 10 φέτες τυρί γκούντα ή τσένταρ
- 500 ml κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε τις ταλιατέλες, σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, νερό, 3 ή 4 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία (ανάλογα πόσο αλ τέντε τις θέλετε μετά το ψήσιμο).
- Τις σουρώνετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις λαδώνετε με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το ζαμπόν σε κομματάκια, όλα τα τριμμένα τυριά και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
- Αδειάζετε όλο το μείγμα στη κατσαρόλας σε ένα λαδωμένο (με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο) πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25×35 εκ. περίπου και το απλώνετε ισομερώς.
- Από πάνω στρώνετε τις φέτες ντομάτας και τις αλατίζετε ελαφρώς. Τέλος πάνω από τις φέτες ντομάτας στρώνετε τις φέτες του τυριού γκούντα ή τσένταρ. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ ή μέχρι να ψηθεί η ντομάτα και να λιώσει και ροδοκοκκινίσει το τυρί. Βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, το αφήνετε να “σταθεί” για 5 λ και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με τα τυριά λιωμένα.