ΚεντρικήΥγεία

Ποιες καιρικές συνθήκες και πόσο επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

17/7/2023

Η παγκόσμια ανάλυση 32 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα σε διάστημα 40 ετών, κατέγραψε περισσότερους θανάτους τις ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν στο υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις ημέρες με πιο ήπιο καιρό.

«Η ανάλυση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Haitham Khraishah, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland.

Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τις πολύ κρύες και τις πολύ ζεστές μέρες, αντιμετωπίζοντας 12% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν στη διάρκεια μιας ημέρας με ακραία ζέστη συγκριτικά με τις ημέρες ήπιων θερμοκρασιών. Το ακραίο κρύο αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 37%.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση δεδομένων υγείας για περισσότερους από 32 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα που σημειώθηκαν σε 567 πόλεις σε 27 χώρες σε 5 ηπείρους μεταξύ 1979 και 2019. Ο ορισμός των ακραίων καιρικών συνθηκών διέφερε από πόλη σε πόλη. Ορίστηκε ως το ανώτερο 1% ή το κατώτερο 1% της «ελάχιστης θερμοκρασίας θνησιμότητας», που είναι η θερμοκρασία στην οποία επιτυγχάνεται το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Για κάθε 1.000 θανάτους από καρδιαγγειακά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

– Οι υπερβολικά ζεστές μέρες (πάνω από 30° C στη Βαλτιμόρη) προκάλεσαν 2,2 επιπλέον θανάτους.

– Οι υπερβολικά κρύες μέρες (κάτω από -6,5° C στη Βαλτιμόρη) προκάλεσαν 9,1 επιπλέον θανάτους.

Από τους τύπους καρδιακής νόσου, ο μεγαλύτερος αριθμός πρόσθετων θανάτων αφορούσε τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια (2,6 επιπλέον θάνατοι τις ημέρες με ακραία ζέστη και 12,8 σε μέρες με ακραίο κρύο).

«Αν και δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας ήταν πιο έντονες στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, θα μπορούσε να οφείλεται στην εξελικτική φύση της καρδιακής ανεπάρκειας ως ασθένειας», είπε ο Δρ. Khraishah.

«Ένας στους τέσσερις ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια εισάγεται ξανά στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την έξοδό του και μόνο το 20% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια επιβιώνουν 10 χρόνια μετά τη διάγνωση».

Έχει διαπιστωθεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραίες καιρικές συνθήκες με θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την υγρασία και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ευθύνονται για πολλούς θανάτους σε μέρη με ακραίες θερμοκρασίες. Έλεγξαν επίσης την καθυστερημένη επίδραση της θερμοκρασίας στην ανθρώπινη υγεία και στις κλιματικές ζώνες.

«Πρόκειται για μελέτη ορόσημο που μας καλεί να δούμε την κλιματική αλλαγή ως πηγή αυξανόμενης ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθεί ως πιθανή αιτία ανισοτήτων στην υγεία», δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Circulation.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

xristiana

Κλιματική αλλαγή: Απειλή υπερθέρμανσης κατά 3 βαθμούς λόγω των νέων εργοστασίων άνθρακα

xristiana

Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των τηλεοπτικών επιτυχιών

xristiana