ΚεντρικήΥγεία

Αντιοξειδωτικά: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και πού θα τα βρείτε

8/7/2023

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Μέη Μπεϊντούν του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.283 ανθρώπους άνω των 45 ετών σε βάθος 16 ετών.

Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις αίματος για να αναλυθούν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών τους, ενώ παράλληλα παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ποιοι εμφάνισαν άνοια στην πορεία της έρευνας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των εν λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους. Οι πρώτες δύο ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τρίτη σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).

«Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Περαιτέρω μελέτες, πάντως, χρειάζονται για να ελέγξουν ότι όντως αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια», δήλωσε η Μπεϊντούν.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μεσσηνία: Δασική πυρκαγιά στη Μαθία

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Λαχταριστό μοσχαράκι με κόκκινο κρασί

xristiana