ΚεντρικήΥγεία

Το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος;

3/6/2023

Τι δείχνουν μελέτες για το άγχος των ανδρών και τη γονιμότητα.

Αρκετές μελέτες εδώ και χρόνια έχουν βρει μια στενή σχέση μεταξύ του ψυχολογικού στρες και της υπογονιμότητας .

Μόνος στις ΗΠΑ η υπογονιμότητα επηρεάζει 12 στα 100 ζευγάρια. Περίπου στο ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων, οι άντρες σύντροφοι έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Οι πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, τη χαμηλή συγκέντρωση και κινητικότητα του σπέρματος αλλά και το στρες.

Σύμφωνα με το Ourworldindata.org, οι αγχώδεις διαταραχές κυμαίνοντται από 2,5 έως 7% από τη μια χώρα στην άλλη. Το 2017, εκτιμάται ότι 284 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν μια διαταραχή που σχετίζεται με το στρες ή το άγχος. Από αυτούς, το 63% (179) εκατομμύρια ήταν γυναίκες και τα 105 εκατομμύρια άνδρες.

paragontes-poy-epireazoun-ti-gonimotita.jpg
Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότηταBigstock

Πώς το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος;

Ο μηχανισμός με τον οποίο το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Σύμφωνα με ερευνητές, το στρες μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση στεροειδών ορμονών όπως τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς και την παραγωγή σπέρματος.

Το οξειδωτικό στρες επίσης, έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.

ipogonimotita-kai-zevgari.jpg
Ζευγάρι κάθετε στον καναπέ.Bigstock

Στοιχεία που συνδέουν το στρες και την ποιότητα του σπέρματος

Μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Soroka στο Beer-Sheva του Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) διαπίστωσε ότι το παρατεταμένο άγχος, όπως σε στρατιώτες εν καιρώ πολέμου, μείωσε την ποιότητα του σπέρματος. Υπήρξε μια αύξηση 47% στις πιθανότητες μειωμένης κινητικότητας του σπέρματος με δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας περιόδου σε σύγκριση με εκείνα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια φυσιολογικών περιόδων. Η κακή κινητικότητα του σπέρματος επηρεάζει ως φυσικό επακόλουθο και τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

Ερευνητές στο Rutgers School of Public Health και στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia επιβεβαιώνουν αυτούς τους συσχετισμούς. Όπως ανέφεραν, το άγχος επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη μορφολογία του σπέρματος καθώς και την ικανότητα να γονιμοποιεί ένα ωάριο. Βρήκαν επίσης, ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ψυχικό στρες.

Το άγχος στο χώρο εργασίας επηρέασε τα επίπεδα τεστοστερόνης και ως εκ τούτου θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία αυτών των ανδρών. Η ποιότητα του σπέρματος των ανέργων ήταν επίσης χαμηλότερη από αυτή των εργαζόμενων ανδρών.

Με πληροφορίες από το news-medical.net

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Οργάνωση, επικοινωνία, δημιουργικός χρόνος απασχόλησης».

xristiana

Βούτηξε τα νύχια σου σε ένα μπολάκι με λεμόνι και λάδι – Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει…

xristiana

Γονιμοποίηση με σπέρμα δότη: Κρύβει κινδύνους για το μωρό;

xristiana