ΚεντρικήΥγεία

Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση: Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

23/6/2023

Πρόκειται για σπάνια, προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία συχνά οδηγεί σε ολική παράλυση και θάνατο. Η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση είναι δύο έως πέντε χρόνια.

Οι πάσχοντες με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση που τρώνε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως λιναρόσπορο, καρύδια, λάδι canola και κολοκυθόσπορους, μπορεί να έχουν πιο αργή εξέλιξη της νόσου και ελαφρώς αυξημένο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 449 πάσχοντες με ALS μέσης ηλικίας 58 ετών, για 18 μήνες. Οι 126 ή ποσοστό 28%, πέθαναν μέχρι το τέλος της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων. Τα χώρισαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα ποσοστά.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η εξέλιξη της νόσου και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες μέτρησαν 12 σημεία φυσικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης, της ομιλίας, της μάσησης και της ικανότητας χρήσης των μυών στα χέρια, τα μπράτσα, τα πόδια και τον κορμό, καθώς και την αναπνευστική λειτουργία. Κάθε κατηγορία βαθμολογήθηκε από μηδέν, δηλαδή καμία ικανότητα, έως το τέσσερα, φυσιολογική ικανότητα. Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονταν από μηδέν έως 48, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν καλύτερη λειτουργία και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ, ήταν το πιο ωφέλιμο. Αυτό το οξύ βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και έλαια, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, οι σπόροι chia, η κάνναβη και πολλά κοινά φυτικά έλαια.

Τα άτομα με τα υψηλότερα ποσοστά άλφα-λινολενικού οξέος είχαν μέση βαθμολογία 38,3 στην αρχή της μελέτης, ενώ τα άτομα με τα χαμηλότερα, είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 37,6.

Από την ομάδα των πασχόντων με τα υψηλότερα ποσοστά άλφα-λινολενικού οξέος, πέθαναν 21 ή ποσοστό 19%, ενώ από την ομάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά πέθαναν 37 άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό 33%.

Αφού ελήφθησαν υπόψιν παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα, τα άτομα με τις υψηλότερες ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος στο αίμα τους, είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με αυτούς με τις λιγότερες ποσότητες.

Τα υψηλότερα επίπεδα ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται εικοσαπεντανοϊκό οξύ που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων, συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Λέρου: Δωρεάν Εξειδικευμένες Εξετάσεις Στο Νοσοκομείο Του Νησιού

xristiana

Energean Oil & Gas: Η νέα παράταση και η…χαμένη ευκαιρία για την αποθήκη Ν. Καβάλας

xristiana

Το είδος άσκησης που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

xristiana