13/6/2023
Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Η Νέα Τάση για Κοινωνική Ελευθερία και Ευελιξία.
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, επίσης γνωστή ως κρυοσυντήρηση ωοκυττάρων, αποτελεί μια ιατρική διαδικασία που έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στην ανάκτηση και κατάψυξη των ωαρίων μιας γυναίκας για μελλοντική χρήση. Αρχικά αναπτύχθηκε για να διατηρηθεί η γονιμότητα γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και πρέπει να υποβληθούν σε θεραπείες που θα επηρεάσουν τη γονιμότητά τους, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι μια δημοφιλής τάση και για κοινωνικούς λόγους.
Πολλές νέες και υγιείς γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους για κοινωνικούς λόγους. Αυτή η νέα τάση προέρχεται από διάφορους λόγους, όπως η επιθυμία να επικεντρωθούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή σε προσωπικούς στόχους, ή απλά επειδή δεν έχουν βρει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο. Ας εξετάσουμε τις κύριες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται για την κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.
- Ευελιξία στην καριέρα: Πολλές νέες γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα για να επικεντρωθούν στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Επιλέγοντας την κατάψυξη ωαρίων μπορούν να αναπτύξουν την καριέρα τους χωρίς την άμεση πίεση για δημιουργία οικογένειας που επιβάλλει το βιολογικό τους ρολόι. Αυτό τους παρέχει την ευελιξία ώστε να εστιάσουν στις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, γνωρίζοντας ότι έχουν διατηρήσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί αργότερα στη ζωή τους.
- Χρονική ευελιξία: Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει τη δυνατότητα να επεκταθεί η χρονική περίοδος γονιμότητας των γυναικών. Αυτό δίνει την ευκαιρία να προγραμματίσουν τις ζωές τους με βάση τις προσωπικές τους προτεραιότητες και να μην αισθάνονται την πίεση του χρόνου για να αποκτήσουν παιδιά.
- Αυτονομία και επιλογή: Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτήσουν αυτονομία και να κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Μπορούν να αποφασίσουν πότε και αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάρια τους, παρέχοντας τους έναν μεγαλύτερο έλεγχο στον σχεδιασμό της οικογενειακής τους ζωής, χωρίς να επηρεάζεται η κρίση τους από το άγχος γονιμότητας.
“Εμείς, ζούμε καθημερινά αυτή την αγωνία τους για την εξέλιξη της ζωής τους, όταν μας ρωτούν για να ενημερωθούν για την κατάψυξη ωαρίων. Μια αγωνία που ξαφνικά χάνεται μόλις καταψύξουν τα ωάριά τους, καθώς νιώθουν ότι κέρδισαν χρόνο για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως ακριβώς επιθυμούν, χωρίς συμβιβασμούς λόγω ηλικίας» μας λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής και Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO.
«Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει πότε είναι η σωστή στιγμή για εκείνη να γίνει μητέρα. Οι κοινωνικές προσδοκίες και οι πιέσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απόφαση αυτή είναι προσωπική και δικαίωμα κάθε γυναίκας.
Σε συνεργασία με τις γυναίκες, εργαζόμαστε για να μειώσουμε το άγχος γονιμότητας που σχετίζεται με την κοινωνική πίεση. Παρέχουμε ενημέρωση, συμβουλές και υποστήριξη σε όσες γυναίκες επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα για λόγους που αφορούν την προσωπική τους ζωή.
Οι επιλογές όπως η προληπτική διατήρηση της γονιμότητας μπορούν να είναι εναλλακτικές λύσεις για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ευκαιρία να γίνουν μητέρες στο μέλλον με το δικό τους γενετικό υλικό.
Το σημαντικότερο είναι να ακούσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε γυναίκας και να της προσφέρουμε υποστήριξη και κατανόηση. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και τον χρόνο που θεωρούν κατάλληλο για να γίνουν μητέρες».
Σήμερα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή που προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στις γυναίκες. Αυτή η τάση ανταποκρίνεται στην ανάγκη για περισσότερη αυτονομία και ευελιξία στον σχεδιασμό της ζωής των γυναικών. Ως εκ τούτου, η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους έχει γίνει μια αποδεκτή επιλογή για νέες γυναίκες που επιθυμούν να ζήσουν τη ζωή τους με τον δικό τους ρυθμό και να κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις προσωπικές τους προτεραιότητες.
Ηλικία και Γονιμότητα: Κατανοώντας την επίδραση της ηλικίας στη δυνατότητα απόκτησης παιδιού
Η επιθυμία για μητρότητα είναι μια από τις θεμελιώδεις επιθυμίες των περισσότερων γυναικών. Ωστόσο, η φυσική γονιμότητα της γυναίκας υπόκειται σε αλλαγές καθώς περνούν τα χρόνια. Η ηλικία της γυναίκας παίζει έναν σημαντικό ρόλο ως προς τη δυνατότητά της να αποκτήσει παιδί, καθώς επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων της.
Οι επιδράσεις της ηλικίας στη γονιμότητα:
Η γυναικεία γονιμότητα φθίνει καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των ωάριων μειώνεται και η ποιότητά τους υποβαθμίζεται. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη πιθανότητα σύλληψης, αυξημένο κίνδυνο ανωμαλιών στο έμβρυο και αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Προσεκτικός σχεδιασμός της οικογένειας:
Η κατανόηση της επίδρασης της ηλικίας στη γονιμότητα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να προγραμματίσουν τη δημιουργία οικογένειας με έξυπνο τρόπο. Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον μπορούν να λάβουν υπόψη τον βιολογικό ρόλο της ηλικίας και να λάβουν αποφάσεις που ταιριάζουν με τις προσωπικές τους προτεραιότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξεύρεση συντρόφου νωρίτερα στη ζωή, την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση ή ακόμα και την κρυοσυντήρηση ωαρίων για μελλοντική χρήση.
Η ηλικία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η φυσική γονιμότητα μειώνεται με τον χρόνο και να εξετάζουν τις επιλογές τους για την οικογενειακή σχεδίαση με βάση αυτήν την πραγματικότητα. Ο προσεκτικός σχεδιασμός, η ενημέρωση και η συνειδητοποίηση των επιλογών που προσφέρονται μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση και να διαμορφώσουν την οικογενειακή τους ζωή με τον τρόπο που ταιριάζει στις ανάγκες και επιθυμίες τους.
Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ www.ppsathas.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr