ΚεντρικήΥγεία

Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

7/6/2023

 Η γαστρεντερίτιδα προέρχεται από έναν συγκεκριμένο ιό, τον ροταϊό.

Ο ροταϊός οφείλει το όνομά του στην εμφάνισή του που προσομοιάζει σε τροχό άμαξας (rota) και μεταδίδεται με την εντεροστοματική οδό, ενώ η μετάδοσή του είναι ανεξάρτητη των συνθηκών υγιεινής, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός RNA ιός και μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες στο νερό, στα χέρια και σε άλλες επιφάνειες.

Μεταφέρεται στο γαστρεντερικό σωλήνα μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων (συχνότερα λαχανικών), τα οποία επιμολύνονται με τη σειρά τους μετά από πλύσιμο με μολυσμένο νερό.

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από ροταϊό

koritsi-kanei-emeto.jpg
Μικρό κορίτσι έχει τάση για εμετόBigstock

Μετά από χρόνο επώασης 2-4 ημέρες, η νόσος εκδηλώνεται ξαφνικά με υδαρείς κενώσεις, πυρετό, εμέτους και κοιλιακό άλγος. Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες. Επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με προσβολές από ροταϊό δείχνουν ότι η επίπτωσή τους κυμαίνεται γύρω στο 10% των περιστατικών με επεισόδια διάρροιας που απαιτούν ιατρική επέμβαση και εξελίσσονται σε σοβαρή νόσο στα παιδιά.

Τα παιδιά με λοίμωξη από ροταϊό εμφανίζουν συχνότερα εμέτους και υψηλό πυρετό (>39.8οC) από άλλες οξείες γαστρεντερίτιδες. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, που είναι και αίτιο υψηλής θνησιμότητας είναι η αφυδάτωση, που απειλεί περισσότερα τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 24 μήνες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η έκβαση είναι χειρότερη, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία και κύριο μέλημα είναι να προληφθεί η αφυδάτωση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο έναντι των ροταϊών (Rotashield), το οποίο συνδέθηκε με αυξημένα ποσοστά εγκολεασμού και αποσύρθηκε γρήγορα. Στα μέσα της δεκαετίας 2000 κυκλοφόρησαν 2 ακόμα εμβόλια (Rotarix και Rota Teq), τα οποία είναι ασφαλή και μπορούν να χορηγηθούν με όλα τα υπόλοιπα βρεφικά εμβόλια στις ηλικίες των 2, 4 και 6 μηνών.

Εφόσον η διάγνωση γίνει εγκαίρως από τον παιδίατρο και αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα δεν υπάρχει κίνδυνος για το παιδί. Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης της νόσου και προφύλαξης.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

K-Beauty: Οι 5 νέες τάσεις που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης

xristiana

28 προσκλήσεις για το Thessaloniki Street Food Festival 2023

xristiana

Τα τυχερά ζώδια του Σεπτεμβρίου – Ευκαιρίες για νέες γνωριμίες και επανασυνδέσεις

xristiana