ΚεντρικήΥγεία

Σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του;

28/6/2023

Πότε το μωρό μπορεί να στηρίζει και να σηκώνει μόνο του το κεφάλι του και τι να κάνετε. 

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους και αυτό γιατί οι μύες τους δεν είναι ακόμα επαρκώς ανεπτυγμένοι. Χρειάζεται εσείς να το κρατάτε προσεκτικά κάθε φορά που παίρνετε το μωρό αγκαλιά και θα χρειάζεται να το κάνετε για τουλάχιστον τέσσερις περίπου μήνες.

Το πότε μπορεί το μωρό να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του διαφέρει ανά περίπτωση. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά τον τέταρτο μήνα όταν οι μύες που βρίσκονται στον λαιμό του μωρού είναι πιο ανεπτυγμένοι και δυνατοί.

«Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν αρκετή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους, ώστε να κρατάνε το κεφάλι και τον λαιμό τους σε γωνία 45 μοιρών» εξηγεί ο παιδίατρος Pierrette Mimi Poinset.

Η ανάπτυξη του κάθε μωρού ακολουθεί τον δικό της ρυθμό, αν και τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι συγκεκριμένα. Πρώτα, προσπαθούν να σηκώσουν τα κεφαλάκι τους για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και έπειτα για ακόμα περισσότερη ώρα. Σταδιακά αποκτούν νέες δεξιότητες όπως το να μπορούν να κάθονται μόνα τους και έπειτα να περπατούν.

Στην ηλικία των τριών μηνών τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να σηκώσουν το κεφάλι και το στήθος τους όταν είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα. Μέχρι τον τέταρτο μήνα θα έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κεφαλιού τους και μέχρι τον έβδομο μήνα το μωρό θα μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό να μάθει να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του

Τα παιδιά αποκτούν αυτή τη δεξιότητα από μόνα τους όταν η σωματική τους ανάπτυξη τους το επιτρέπει. Δεν χρειάζεται δηλαδή στην πραγματικότητα εσείς να τους μάθετε κάτι. Ωστόσο, μπορείτε μέσα από κάποιες καθημερινές δραστηριότητες να δυναμώσετε τους μύες του παιδιού, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση να στηρίξει και αργότερα να σηκώσει το κεφάλι του.

Μία πρώτη δραστηριότητα είναι να ξαπλώσετε το μωρό μπρούμυτα για 3 με 5 λεπτά κάθε μέρα. Η συγκεκριμένη στάση σώματος δίνει τη δυνατότητα στο μωρό να δυναμώσεις τους μύες της πλάτης του και σιγά σιγά να μπορεί να σηκώσει το κεφάλι και το στήθος του. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στο μωρό να εξερευνήσει αντικείμενα και παιχνίδια που βρίσκονται γύρω του και γενικά να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών του.

Tips:

  • Ιδανικά ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω σας ακόμα και αμέσως μετά τη γέννησή του για λίγη ώρα κάθε μέρα μετά το άλλαγμα πάνας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει συνήθειας για εσάς και για το ίδιο.
  • Όσο το μωρό μεγαλώνει και είναι σε θέση να βλέπει περισσότερα χρώματα και πιο μακριά, απολαμβάνει να παρατηρεί πρόσωπα, εκφράσεις και αντικείμενα με έντονα χρώματα.
  • Εάν το μωρό γκρινιάζει όταν το ξαπλώνετε μπρούμυτα, δοκιμάστε να το ξαπλώσετε στο στήθος ή στα πόδια σας ενώ κάθεστε.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ελλείψεις φαρμάκων: 3+1 λόγοι που μεγαλώνει το πρόβλημα – Ποια σκευάσματα λείπουν

xristiana

Πεντανόστιμη αλμυρή πίτα με μπεσαμέλ, πιπεριές και λιαστές ντομάτες

xristiana

2 λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά σου είναι λιπαρά

xristiana