ΚεντρικήΠεριβάλλον

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία με επιδοτήσεις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το 2023

29/5/2023

Το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής ενεργοβόρας βιομηχανίας κοινοποίησε λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στην Κομισιόν η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με το νέο μέτρο που αφορά στην αξιοποίηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικής Ενίσχυσης (Temporary Crisis Framework -TCF), οι επιλέξιμες βιομηχανίες  θα επιδοτηθούν με 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023, αρχής γενομένης από την 1 Απριλίου. Οι πόροι που υπολογίζεται να ανέλθουν στα 100 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα χορηγηθούν αναδρομικά όταν το σχήμα στήριξης εγκριθεί από την DGCOMP της ΕΕ (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού).

Στόχος του μέτρου είναι να μετριαστούν τα βάρη που επωμίζεται η βιομηχανία από την ενεργειακή κρίση και πλήττουν την βιωσιμότητα και κατ΄επέκταση και την ανταγωνιστικότητά της σε μια σειρά από κλάδους που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι όπως χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, υαλουργίες, χαρτοποιία κ.α. Για την εφαρμογή μάλιστα του μέτρου που ισχύει για όλες τις βιομηχανίες στην ΕΕ υπήρξαν ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση  όλους τους προηγούμενους μήνες.

Η βιομηχανία ζητούσε να μην υπάρξει «κόφτης» στην χορήγηση της στήριξης που θα καλύψει όλη την τρέχουσα χρονιά ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις στο μέτρο και να μην υπάρχουν ανισότητες.

Ωστόσο, προϋπόθεση, για να δοθεί η επιδότηση είναι η ενεργειακή κρίση να έχει προκαλέσει κάμψη του EBITDA για το 2023 τουλάχιστον κατά 40% ή αρνητικό αποτέλεσμα στις δραστηριότητες ως προς το έτος αναφοράς που είναι το 2021.

Να σημειωθεί ότι προ διμήνου σε επιστολή της προς τον τέως υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ανέφερε ότι ο μηχανισμός, όπως σχεδιάζεται, θέτει πολλούς περιορισμούς. Αφενός γιατί εμποδίζει από το νέο σχήμα τις βιομηχανίες που έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια PPAs, αφετέρου γιατί για να δοθεί θα πρέπει το κόστος να έχει σαφή και μετρήσιμη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη μιας βιομηχανίας.

Η ΕΒΙΚΕΝ έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου που δεν εισάγει διακρίσεις και  καλύπτει μια ανατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή όποια άλλη τιμή καθοριστεί.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Είναι τελικά ασφαλές το σολάριουμ; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

xristiana

Επίμονος πόνος σε όλο το σώμα: Γιατί δεν πρέπει να τον αγνοείτε (video)

xristiana

Ριγκατόνι με τριών ειδών μανιτάρια

xristiana