ΚεντρικήΥγεία

Τσάι μάτσα: Τι μπορεί να κάνει για την ψυχική σας υγεία

15/5/2023

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού γενικότερα.

Είναι γνωστό ότι το τσάι μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου, σημειώνει το Penn Medicine. Τα φλαβονοειδή στο πράσινο τσάι μπορούν, επίσης, να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Το μάτσα, το οποίο είναι μια σκόνη τσαγιού που παρασκευάζεται από αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, θα μπορούσε να έχει το αντιοξειδωτικό ισοδύναμο 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού. Μπορεί όμως αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τσάι να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία; Ένα άρθρο του 2023 στο Nutrients αναφέρει ότι έχει κάποιες δυνατότητες.

Το τσάι μάτσα μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης σε ποντίκια

τσάι μάτσα

Η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του τσαγιού μάτσα σε δύο τύπους ποντικιών -ένα εκτρεφόμενο για να διαχειρίζεται το στρες και ένα άλλο πιο ευαίσθητο στο στρες. Οι ερευνητές υπέβαλαν και τα δύο ποντίκια σε απομόνωση για να προκαλέσουν καταθλιπτική κατάσταση. Όταν τα ποντίκια που ήταν επιρρεπή στο στρες ήπιαν τσάι μάτσα, τα επίπεδα κατάθλιψής τους μειώθηκαν. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και διαπίστωσαν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός και ο πυρήνας του πυρήνα του εγκεφάλου των ποντικιών που ήταν επιρρεπείς στο στρες ενεργοποιούνταν όταν έπιναν τσάι μάτσα. Αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου ελέγχουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας και οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν λιγότερη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν την ίδια επίδραση στα ποντίκια που ήταν ανθεκτικά στο στρες. Με άλλα λόγια, το τσάι μάτσα βρέθηκε να έχει διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με την ευαισθησία των ποντικιών στο στρες. Ερευνητές που δεν συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν στο Healthline ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι είναι φυσιολογικά διαφορετικοί και μπορεί να μην ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στο τσάι μάτσα. Υπάρχει, επίσης, το ερώτημα της κατάλληλης δοσολογίας που θα χρειαζόταν για τη θεραπεία της κατάθλιψης, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα κλινικά στοιχεία για την επίδρασή του στους ανθρώπους. Επιπλέον, η κατάθλιψη έχει και άλλες αιτίες εκτός από τους διαταραγμένους νευροδιαβιβαστές, όπως προβλήματα με τις ορμόνες, το πεπτικό σύστημα, τη γενετική και τις αντιδράσεις στο στρες.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

γυναίκα πίνει τσάι μάτσα

Το πράσινο τσάι έχει διάφορα συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική σας υγεία. Το πρώτο είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, γνωστή και ως EGCG. Αυτή η πολυφαινόλη από το πράσινο τσάι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτη του 2012 στο Nutrients. Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση, ενώ η L-θεανίνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας διεγείροντας το GABA, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, εξηγεί το BBC Good Food, ενώ η θεανίνη και η αργινίνη μπορούν να μειώσουν τη γήρανση του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες, σύμφωνα με μελέτη του 2021 στο Molecules.

Μια μελέτη του 2022 στο Nutrients έκανε μια έρευνα δύο τμημάτων για το πράσινο τσάι, με το πρώτο μέρος να περιλαμβάνει ποντίκια και το δεύτερο μέρος ανθρώπους. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στην αναλογία καφεΐνης και EGCG προς θεανίνη και αργινίνη (που ονομάζεται αναλογία CE/TA), διαπιστώνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα των δύο πρώτων ουσιών μπορεί να είναι πιο ευεργετικά στη μείωση του στρες και της φλεγμονής του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι έπιναν 1,5 γραμμάρια πράσινου τσαγιού μάτσα τρεις φορές την ημέρα, ενώ απέφευγαν τον καφέ και άλλα είδη τσαγιού.

Μετά από μόλις δύο εβδομάδες, η ομάδα που έπινε την υψηλότερη αναλογία CE/TA ανέφερε μειωμένα επίπεδα άγχους. Και οι δύο ομάδες που έπιναν το μάτσα, όμως, είδαν βελτίωση στις καταθλιπτικές τους τάσεις. Ωστόσο, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν υγιείς ενήλικες και όχι άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana

Ξεκινά η κατασκευή μικροδορυφόρων στην Ελλάδα

xristiana

Η πιο εύκολη μάσκα χεριών για να μην «σκάσουν» από το κρύο

xristiana