ΚεντρικήΥγεία

Στεροειδή αναβολικά: Οι επιπτώσεις στην καρδιά και την ψυχική υγεία

17/5/2023

Η επιθυμία για αύξηση της μυϊκής μάζας και βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, οδηγεί πολλούς αθλητές και bodybuilders στα αναβολικά στεροειδή παρά τις γνωστές παρενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και διαταραχών της διάθεσης.

Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι οι βλάβες μπορεί να επιμείνουν, ακόμη και αφού οι αθλητές σταματήσουν να παίρνουν τις συνθετικές ορμόνες.

Το μήνυμα είναι σαφές όταν πρόκειται για την χρήση αναβολικών στεροειδών για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και της αθλητικής απόδοσης: «Μην το κάνετε», προειδοποιεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yeliz Bulut από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Στη μία μελέτη συμμετείχαν 64 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 50 ετών που έκαναν προπόνηση δύναμης. Από αυτούς οι 28 χρησιμοποιούσαν αναβολικά στεροειδή, οι 22 ήταν πρώην χρήστες στεροειδών και οι 14 δεν είχαν πάρει ποτέ στεροειδή.

Οι άνδρες υποβλήθηκαν σε εξέταση για να διαπιστωθεί πόσο αίμα έρεε στους μυς της καρδιάς τους όταν ξεκουράζονταν και όταν ασκούνταν. Τόσο οι πρώην χρήστες όσο και εκείνοι που λάμβαναν στεροειδή την περίοδο της μελέτης, είχαν προβληματική ροή αίματος στην καρδιά σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ.

Οι περισσότεροι πρώην χρήστες είχαν σταματήσει να λαμβάνουν στεροειδή για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη μελέτη.

Σε άλλη μελέτη, τρεις ομάδες ανδρών ηλικίας 18 έως 50 ετών απάντησαν σε ερωτηματολόγια και έδωσαν αίμα για να μετρηθούν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Η μελέτη περιελάμβανε 89 τρέχοντες χρήστες αναβολικών στεροειδών, 61 πρώην χρήστες στεροειδών και 30 άνδρες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή. Περίπου τα τρία τέταρτα των πρώην χρηστών σταμάτησαν να παίρνουν στεροειδή περισσότερο από ένα χρόνο πριν συμμετάσχουν στη μελέτη. Οι άλλοι ήταν «καθαροί» για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι πρώην χρήστες στεροειδών ανέφεραν ότι είχαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, προβλήματα συμπεριφοράς και λιγότερη συναισθηματική ευεξία. Επιπλέον, οι άνδρες που σταμάτησαν να παίρνουν στεροειδή είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή.

«Η μειωμένη ποιότητα ζωής σε πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών φαίνεται να επιμένει αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή» δήλωσε η Bulut. «Πιστεύουμε ότι η μείωση της ποιότητας ζωής που αναφέρθηκε από πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών θα μπορούσε να προκληθεί τόσο από τη διακοπή της χρήσης τους, όσο και από την ξαφνική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την ποιότητα ζωής σε πρώην χρήστες στεροειδών.

Οι μελέτες παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Πηγή: healthday.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διημερίδα φορέων ψυχικής υγείας Μαγνησίας στον Βόλο

xristiana

Ημερίδα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

xristiana

CHRISTMAS BAZAAR – Σωματείο Α.Με.Α Ο ΣΩΤΗΡ

xristiana