ΚεντρικήΥγεία

Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Πώς θα αποφύγετε ένα πιθανό κάταγμα

16/5/2023

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την υγεία των οστών σας για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα καθώς γερνάτε.

Η απώλεια της οστικής πυκνότητας και της οστικής μάζας αποδυναμώνουν τα οστά και μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα, ειδικά στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό.

Η οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηλή ασθένεια, επειδή δεν γίνεται αντιληπτή μέχρι κάποιος να σπάσει ένα οστό με ασυνήθιστο τρόπο, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Εξειδικευμένης Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.

«Το σπάσιμο ενός οστού μετά από πτώση, ενώ βρίσκεστε σε όρθια θέση, θα μπορούσε να είναι σημάδι οστεοπόρωσης», σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Jessica Starr.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται με την ηλικία. Πριν την οστεοπόρωση υπάρχει η οστεοπενία, μια λιγότερο σοβαρή απώλεια της οστικής πυκνότητας. Η κατάσταση επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ενήλικες άνω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα οστά είναι ζωντανός ιστός που επηρεάζεται από τις ορμόνες και από το αν κάποιος λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Οι άνθρωποι έχουν μέγιστη οστική μάζα κατά την εφηβεία και αυτή διατηρείται στα 20 και τα 30, όταν το σώμα δημιουργεί συνεχώς νέο οστό. Η εμμηνόπαυση συχνά προκαλεί απώλεια οστικής πυκνότητας.

Η εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνώσει την οστεοπενία και την οστεοπόρωση. Είναι μια ακτινογραφία που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντοχή των οστών και τον κίνδυνο κατάγματος.

Οι υγιείς γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο οστικής πυκνότητας στην ηλικία των 65 ετών. Οι άνδρες στην ηλικία των 70 ετών.

Γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για απώλεια οστικής μάζας, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα στεροειδή, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα.

Τα άτομα που δεν προσλάμβαναν επαρκή ποσότητα ασβεστίου σε νεαρή ηλικία, πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, καπνίζουν ή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι ευάλωτα σε επιταχυνόμενη οστική απώλεια, είπε η Starr.

«Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπισή της, αλλά η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου».

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, περιλαμβάνουν την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων είναι σημαντική. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση. Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο και τη διατήρηση της οστικής μάζας. Το περπάτημα, ο χορός και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα.

«Είναι καλύτερο να προσλαμβάνουμε ασβέστιο και βιταμίνη D από τη διατροφή μας», λέει η Starr. «Προσπαθείτε να καλύπτετε τουλάχιστον το μισό των καθημερινών αναγκών από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες».

Είναι τέλος σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα προστασίας, όπως είναι η σωστή τοποθέτηση των χαλιών στο σπίτι, η ανεμπόδιστη κυκλοφορία και ο καλός φωτισμός.

Η επιφάνεια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας πρέπει να είναι αντιολισθητική. Τοποθετήστε μια λαβή για επιπλέον ασφάλεια. Οι ηλικιωμένοι καλό είναι να φορούν παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες.

Πηγή: healthday.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αντιβιοτικά: Πόσο χρόνο χρειάζονται για να δράσουν;

xristiana

Ομάδα Διαχείρισης Άγχους Για Μαθητές Γ Λυκείου

xristiana

Τα πιο όμορφα φθινοπωρινά χρώματα για τα νύχια είναι εδώ!

xristiana