ΚεντρικήΚοινωνικά

Κερδίζοντας Τη Μάχη Απέναντι Στον Καρκίνο Του Δέρματος

31/5/2023

Κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στον Καρκίνο του Δέρματος
Webinar | Τετάρτη 31 Μαΐου, 18:30

O Μάιος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, το οποίο αποτελεί και την πιο επιθετική μορφή του. Ο καρκίνος του δέρματος, άλλωστε, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.

Στη μάχη απέναντι στη σοβαρή αυτή απειλή για την υγεία μας, το Ίδρυμα Ωνάση συστρατεύτηκε από το 2018, όταν και στήριξε αποκλειστικά την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», υλοποιώντας παράλληλα και μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα.

Το 2022, ωστόσο, υπήρξε μια χρονιά-ορόσημο για τη Δερματολογική Ογκολογία στη χώρα μας, αφού με αποκλειστική και πάλι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Μελανώματος έγινε ένα από τα λίγα κέντρα παγκοσμίως που διαθέτουν το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα δερματολογικής χαρτογράφησης, VECTRA WB360, αποκτώντας ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά των δερματικών νόσων και, κυρίως, κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ποια είναι τα συμπεράσματα, λοιπόν, από το πρώτο εξάμηνο χρήσης του VECTRA WB360; Ποια άλλα εφόδια έχουμε στη μάχη της πρόληψης, αλλά και ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις απέναντι στον καρκίνο του δέρματος; Αυτές και πολλές άλλες σημαντικές απαντήσεις θα δοθούν από διακεκριμένους επιστήμονες στο webinar που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση, υπό την επιστημονική αιγίδα του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου του Δέρματος, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 18:30.

Πρόγραμμα webinar

Α Ενότητα: Αναλύοντας την Επιδημιολογία

Καρκίνος του δέρματος: μια σύγχρονη επιδημία;
Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Α΄ Κλινικής Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Πόσο εύκολη είναι η ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος;
Αιμίλιος Λάλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Α΄ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων,

Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Β Ενότητα: Η ανεκτίμητη συνεισφορά της πρόληψης

Πρωτογενής πρόληψη: Η αντιηλιακή προστασία και πόσο μπορεί να μας προφυλάξει από την ανάπτυξη ενός καρκίνου του δέρματος.
Βασιλική Νικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Α΄ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Ολόσωμη δερματική εξέταση, χαρτογράφηση και τεχνητή νοημοσύνη: Ποια η θέση τους στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος;
Κωνσταντίνος Λιοπύρης, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης, Α΄ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Γ Ενότητα: Δίνοντας τη μάχη – θεραπεία και παρακολούθηση

Διαγνώστηκα με καρκίνο του δέρματος. Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μου;
Σοφία Ζηνόβιεφ, συγγραφέας

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση στον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος.
Έλενα Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Διευθύντρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Λαϊκό Νοσοκομείο

Συζήτηση – Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Το webinar πραγματοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου του Δέρματος του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η παρακολούθηση του webinar είναι ελεύθερη.

Πηγή: https://www.livemedia.gr

Related posts

Γαστρεντερίτιδα: Να πώς θα τρώτε λαχανικά χωρίς φόβο μόλυνσης από το E.coli

xristiana

Nιόκι με πέστο βασιλικού

xristiana

Ιαπωνία: Γιγαντιαίο καλαμάρι ξεβράστηκε ζωντανό σε ακτή της επαρχίας Φουκούι – Δείτε βίντεο

xristiana