ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τέσσερα σημεία-κλειδιά πρώιμης έναρξης

4/5/2023

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Μελετώντας δεδομένα ασφάλισης υγείας για περισσότερους από 5.000 ασθενείς με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου -δηλαδή πριν ένα άτομο κλείσει τα 50- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο διάστημα μεταξύ τριών μηνών και δύο ετών πριν από τη διάγνωση, τα εξής τέσσερα συμπτώματα υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50: κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, διάρροια και σιδηροπενική αναιμία.

Διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη μόλις ενός από τα συμπτώματα, σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο. Η ύπαρξη δύο συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 3,5 φορές, ενώ η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων συμπτωμάτων αύξησε τον κίνδυνο περισσότερο από 6,5 φορές.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους· θέλουμε οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας να γνωρίζουν και να λαμβάνουν μέτρα όταν διαπιστώνουν αυτά τα πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα, κυρίως επειδή οι κάτω των 50 ετών θεωρείται ότι διατρέχουν μικρό κίνδυνο και δεν υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Siteman στο Νοσοκομείο Barnes-Jewish και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των γαστρεντερολόγων και των εντατικολόγων», είπε η Cao. «Μέχρι σήμερα, πολλοί πρώιμοι καρκίνοι του παχέος εντέρου ανιχνεύονται στα επείγοντα και συχνά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις με αυτόν τον καρκίνο».

Η Cao είπε ότι δύο συμπτώματα συγκεκριμένα, η αιμορραγία από το ορθό και η σιδηροπενική αναιμία -κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο- δείχνουν την ανάγκη έγκαιρης ενδοσκόπησης και παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περιπτώσεις πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου τις οποίες συνέκριναν με ομάδες ελέγχου, χρησιμοποιώντας τη Βάση Δεδομένων IBM MarketScan, που παρέχει πληροφορίες με βάση τα δεδομένα αξιώσεων ασφάλισης υγείας από περίπου 113 εκατομμύρια ασφαλισμένους ηλικίας 18 έως 64 ετών.

«Συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να γίνει μια διάγνωση από τη στιγμή που ένα άτομο πηγαίνει για πρώτη φορά στον γιατρό με ένα ή περισσότερα από τα προειδοποιητικά συμπτώματα που έχουμε εντοπίσει. Σε αυτή την ανάλυση ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι νέοι είχαν συμπτώματα έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί κάποιοι νεότεροι ασθενείς είχαν πιο προχωρημένη νόσο τη στιγμή της διάγνωσης από ό,τι βλέπουμε συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ορθού, σε σύγκριση με όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950. Αυτή η τάση ώθησε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και άλλες ενώσεις να δώσουν προτεραιότητα στην έρευνα για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου και τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης. Το 2021, η Ειδική Ομάδα Υπηρεσιών Πρόληψης των ΗΠΑ, μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου από τα 50 στα 45 έτη.

Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στους ηλικιωμένους λόγω των τακτικών κολονοσκοπήσεων και της βελτίωσης των θεραπειών, περισσότεροι νέοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο προχωρημένου σταδίου και τελικά πεθαίνουν από τη νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υγιεινοί κεφτέδες με σπανάκι

xristiana

Ημέρα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με τη διοργάνωση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Λέων, ανοίγει ο δρόμος για νέες προοπτικές»

xristiana