ΚεντρικήΥγεία

Η χημική ουσία που υπάρχει σε αέρα, νερό, έδαφος και αυξάνει τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 70%

18/5/2023

Ένας χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την απολίπανση βιομηχανικών εξαρτημάτων και που μέχρι τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε και ως χειρουργικό αναισθητικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι δύο χρόνια έντονης έκθεσης στην υγρή χημική ουσία TCE, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 70%.

Το TCE ή τριχλωροαιθυλένιο, παραμένει στον αέρα, το νερό και το έδαφος και έχει συνδεθεί επίσης με ορισμένους καρκίνους.

Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) χρησιμοποιούταν για δεκαετίες στην παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη, σε στεγνοκαθαριστήρια, ακόμα και ως αναισθητικό για χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1970 λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως απολιπαντικός παράγοντας για τον καθαρισμό μηχανημάτων, καθώς και στην παραγωγή ψυκτικών υγρών. Η παραγωγή του αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Παρόλο που η χρήση του έχει περιοριστεί, το TCE παραμένει σημαντικός ρύπος επειδή επιζεί στο νερό και το έδαφος για δεκαετίες. Σήμερα υπάρχει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο ένα τρίτο των αποθεμάτων πόσιμου νερού στις ΗΠΑ, σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και στο μητρικό γάλα.

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα για τη σχέση του τριχλωροαιθυλένιου με τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένα γεωργικά φάρμακα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενων μελετών σε ζώα, τα οποία υποδεικνύουν ότι η ουσία καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία και εμφανίζει χαρακτηριστικές βλάβες στην Πάρκινσον.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 160.000 βετεράνους, από τους οποίους οι μισοί είχαν υπηρετήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες στο στρατόπεδο του Λεζούν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου το TCE χρησιμοποιούταν για τον καθαρισμό στρατιωτικού εξοπλισμού και το νερό ήταν μολυσμένο με υψηλά επίπεδα TCA.

Συγκεκριμένα, το νερό της βάσης περιείχε την ουσία σε συγκεντρώσεις 70 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Οι βετεράνοι του Λεζούν συγκρίθηκαν με ισάριθμη ομάδα στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει σε διαφορετική βάση της Καλιφόρνια. Τα άτομα της μελέτης υπηρέτησαν στις δύο βάσεις τις δεκαετίες του 1970 και ’80 και ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών την τελευταία φορά που εξετάστηκαν το 2021.

Μέχρι τότε είχαν εκδηλώσει νόσο του Πάρκινσον 278 βετεράνοι του Λεζούν, συγκριτικά με 151 στη δεύτερη βάση. Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ των βετεράνων του Λεζούν η συχνότητα της ασθένειας ήταν 70% υψηλότερη.

Φέτος τον Ιανουάριο, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αναγνώρισε ότι το TCA εγκυμονεί «κίνδυνο βλάβης στην ανθρώπινη υγεία» και προανήγγειλε μέτρα για περιορισμό της χρήσης. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εκτεταμένης ρύπανσης από TCΕ, η οποία θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα για δεκαετίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: 4.000 καφέ κάδοι κομποστοποίησης θα μοιραστούν σε αστυνομικούς

xristiana

«Στον Άγιο Σπυρίδωνα ένα δειλινό…»

xristiana

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρούς ανέμους

xristiana