ΚεντρικήΥγεία

Προσοχή: 1 στις 10 πιθανότητες για επίμονα συμπτώματα έχουν όσοι παθαίνουν COVID-19 αυτή την εποχή

28/5/2023

Τι δείχνει νέα μελέτη για τις μακροχρόνιες συνέπειες της παραλλαγής Όμικρον. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Αν νομίζετε ότι ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι τελείωσε η πανδημία, ξανασκεφθείτε το. Όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας και αρρωσταίνει τον έναν μετά τον άλλο, αλλά ειδικά η παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί εδώ και ένα χρόνο, αφήνει με επίμονα συμπτώματα έναν στους 10 ανθρώπους που μολύνει.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ οι οποίοι εξέτασαν την έκβαση ασθενών που νόσησαν από COVID-19 σε διάφορες φάσεις της πανδημίας.

Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο στις αρχές. Ωστόσο,  και πάλι μόνο απλή λοίμωξη δεν προκαλεί. Αντιθέτως, εξακολουθεί να αφήνει με επίμονα συμπτώματα (περιγράφονται ως long COVID) υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί νοσήσαντες υποφέρουν για μήνες ή χρόνια μετά από την ήπια COVID-19. Ούτε γνωρίζουν γιατί δεν νοσούν οι υπόλοιποι ή πώς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει η επίμονη κόπωση.

«Μερικές φορές ακούω τον κόσμο να λέει «και τι έγινε, όλοι νιώθουν λίγη κούραση». Η μακροχρόνια κόπωση που προκαλεί ο κορωνοϊός, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Leora Horwitz, καθηγήτρια στο Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η κόπωση αυτή δεν είναι μία απλή κατάσταση, που περνάει με έναν καλό ύπνο, εξηγεί. Επιμένει ακόμα και όταν ο πάσχων δεν κάνει τίποτα και κοιμάται καλά τα βράδια. Στην πραγματικότητα, η απλή ανάπαυση δεν κάνει καμία διαφορά.

Μερικοί πάσχοντες αναφέρουν πως αισθάνονται σαν να έτρεξαν στον μαραθώνιο, αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να βγουν στην αυλή του σπιτιού τους. Άλλοι περιγράφουν μια γενικευμένη εξάντληση, είτε κινούνται είτε όχι.

Επιπλέον, η κόπωσή τους δεν είναι μόνο σωματική. Μπορεί να είναι και ψυχική, συναισθηματική ή συνδυασμός όλων αυτών.

Η κόπωση που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν προκαλείται από την σωματική καταπόνηση ή από τις δυσκολίες της ζωής, λένε οι ειδικοί. Πηγάζει από την ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού στον ιό.

Η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας  (JAMA). Συμμετείχαν:

  • 8.646 ενήλικες που είχαν εκδηλώσει COVID-19 σε διάφορες φάσεις της πανδημίας
  • 1.118 εθελοντές τους οποίους δεν μόλυνε ο κορωνοϊός

Συνολικώς, εντάχθηκαν στη μελέτη 9.764 εθελοντές. Το 71% ήσαν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη (κυμαινόταν από 30 έως 60 ετών).

Οι 2.231 από τους εθελοντές είχαν μολυνθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η μετάλλαξη Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στον πλανήτη.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι συμμετέχοντες με COVID-19 είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μία σειρά από επίμονα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  1. Κακουχία μετά την κίνηση
  2. Κόπωση
  3. Θολωμένο μυαλό
  4. Ζάλη
  5. Γαστρεντερικά προβλήματα
  6. Αίσθημα παλμών (φτερουγίσματα της καρδιάς)
  7. Αλλαγές στην ερωτική επιθυμία ή ικανότητα
  8. Απώλεια ή αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση
  9. Δίψα
  10. Χρόνιος βήχας
  11. Πόνος στο στήθος
  12. Μη φυσιολογικές κινήσεις

Η μετάλλαξη Όμικρον

Όπως έδειξε η μελέτη, τα επίμονα συμπτώματα ήταν πιο συχνά και σοβαρά στους ασθενείς που είχαν μολυνθεί πριν από την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός ήταν ανώδυνος στη συνέχεια.

Αντιθέτως, από τους ασθενείς που είχε νοσήσει η μετάλλαξη Όμικρον, οι 224 (ποσοστό 10%) είχαν ακόμα συμπτώματα 6 ή περισσότερους μήνες μετά την οξεία λοίμωξη.

Ακόμα περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επίμονα συμπτώματα είχαν όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού. Το ίδιο και οι ασθενείς που είχαν νοσήσει από COVID-19 περισσότερες από μία φορές.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια

xristiana

21η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών 

xristiana

Διαδικτυακή Συζήτηση Με Θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Καρδιαγγειακό Σύστημα»

xristiana