9/4/2023
Έρευνες χρόνων έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.
Αυτές τις βιταμίνες μπορείτε να τις βρείτε τόσο σε μορφή συμπληρωμάτων, όσο και σε διάφορες φυσικές τροφές.
Βιταμίνη Α
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλέσει φλεγμονή. Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές:
Β-καροτίνη, μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και
βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες
Η πλούσια σε β-καροτίνη και βιταμίνη Α διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α:
καρότα
πικραλίδα
λαχανίδα (kale)
σπανάκι
πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Βιταμίνες Β
Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια άλλη ένωση που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως:
λαχανίδα (kale)
πιπεριές
μανιτάρια
πεπόνι
τόνος
πουλερικά
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις συμπληρώματος φυλλικού οξέος (μια μορφή βιταμίνης Β) που λαμβάνεται καθημερινά και για σύντομα χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.
Οι τροφικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:
μαυρομάτικα μπιζέλια
σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
σπαράγγια
συκώτι
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονής.
Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από τη διατροφή σας.
Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, τρώτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.
Βιταμίνη D
Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό μια σύνδεση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.
Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το σώμα μετά την απευθείας έκθεση του δέρματος στον ήλιο, αλλά δύσκολα μπορούμε να συνθέσουμε με αυτόν τον τρόπο όλην τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε. Αν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να μιλήσει με τον ιατρό σας σχετικά με εξετάσεις και συμπληρώματα.
Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι οι εξής:
ψάρια
κρόκοι αυγών
κρέατα οργάνων (π.χ. συκώτι)
τροφές με πρόσθετη βιταμίνη D
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια ακόμα αντιοξειδωτική βιταμίνη.
Βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. Αν και είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν αρκετή από τη διατροφή τους.
Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ ημερησίως, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν στα 90 mcg.
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ: Βιταμίνη Κ1 και Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ η Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.
Πηγή: iatropedia.gr
Πηγή: http://www.thestival.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com