ΚεντρικήΥγεία

Roselle: Το φυτό ιβίσκου ξεσήκωσε ελπίδες στην μάχη κατά της παχυσαρκίας – Δείτε τι ανακάλυψαν

10/4/2023

Το φυτό roselle είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και δεν χρειάζεται πολύ χώρο ή νερό, για να αναπτυχθεί,

Τα αντιοξειδωτικά στο φυτό roselle έχουν ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε εναλλακτικές τροφές σε σχέση με τα τρέχοντα φάρμακα διαχείρισης βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη του αυστραλιανού πανεπιστημίου RMIT, με επικεφαλής τον υποψήφιο διδάκτορα Manisha Singh, διερεύνησε το πώς οι αντιοξειδωτικές ενώσεις (φαινολικά εκχυλίσματα) και το οργανικό οξύ (υδροξυκιτρικό οξύ) που βρίσκονται στο είδος Hibiscus Sabdariffa θα μπορούσαν να αναστείλουν το σχηματισμό λιποκυττάρων.

Όταν το σώμα έχει υπερβολική πρόσληψη λίπους, το λίπος μπορεί να αποτεθεί στο κύτταρο, το οποίο τα μετατρέπει σε λιποκύτταρα.

Τα λιποκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ενέργειας και των επιπέδων σακχάρου του σώματος. Ωστόσο, όταν η πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) υπερβαίνει τη δαπάνη, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία.

Πώς έγινε η έρευνα
Ανθρώπινα βλαστοκύτταρα υποβλήθηκαν σε ξεχωριστή επεξεργασία με φαινολικά εκχυλίσματα και υδροξυκιτρικό οξύ πριν μετατραπούν σε λιποκύτταρα.

Ενώ τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με υδροξυκιτρικό οξύ δεν παρουσίασαν αλλαγή στην περιεκτικότητα σε λίπος των λιποκυττάρων, τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φαινολικά εκχυλίσματα είχαν 95% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα κύτταρα ελέγχου.

Η έρευνα του Singh είναι η πρώτη του είδους της που χρησιμοποίησε ανθρώπινα λιποκύτταρα για να δοκιμάσει τις επιπτώσεις των φαινολικών εκχυλισμάτων και του υδροξυκιτρικού οξέος από το φυτό roselle.

Ο επόπτης καθηγητής της διδακτορικής εργασίας του Singh, καθηγητής Benu Adhikari, από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT, είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Οι τρέχουσες μέθοδοι διαχείρισης της παχυσαρκίας επικεντρώνονται στις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη φαρμακευτική αγωγή.

Αν και η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές παρενέργειες όπως η υπέρταση ή να επηρεάσει τα νεφρά και το ήπαρ.

“Τα φαινολικά εκχυλίσματα από το φυτό roselle θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός προϊόντος υγιεινής διατροφής που είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση του σχηματισμού λιποκυττάρων, αλλά και στην παράκαμψη των κακών παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων”, είπε ο καθηγητής Adhikari.

Φυσικός αναστολέας ενζύμων
Η ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο, δρ. Thilini Thrimawithana, από τη Σχολή Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών, είπε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την έρευνα του πώς οι πολυφαινόλες θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στη διαχείριση ασθενειών, όπως η παχυσαρκία για την αποφυγή παρενεργειών από τα υπάρχοντα φάρμακα.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πηγές τροφίμων όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Όταν καταναλώνονται, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν την οξείδωση που σχηματίζεται στο σώμα μας, κάτι που συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην πρόληψη ασθενειών.

Η έρευνα του Singh έδειξε επίσης ότι οι πολυφαινόλες στο φυτό rosella είχαν παρόμοιες ιδιότητες αναστολής των πεπτικών ενζύμων με ορισμένα φάρμακα για τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Οι πολυφαινόλες αναστέλλουν το πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται λιπάση. Αυτό το ένζυμο βοηθά στη διάσπαση των λιπών σε μικρά κλάσματα, ώστε να απορροφώνται από το σώμα μέσω του εντέρου. Τα περιττά λίπη μετατρέπονται σε λιποκύτταρα.

Αναστέλλοντας το ένζυμο λιπάση, το λίπος δεν μπορεί να απορροφηθεί και έτσι διέρχεται μέσω του παχέος εντέρου ως απόβλητο.

“Επειδή αυτές οι πολυφαινολικές ενώσεις προέρχονται από φυτά και μπορούν να καταναλωθούν, θα συνδέονται και με λιγότερες ή καθόλου παρενέργειες”, είπε ο Singh.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της έρευνας
Ο Adhikari, κορυφαίος ερευνητής τροφίμων του οποίου το ενδιαφέρον ξεκίνησε ως αγρότης στο Νεπάλ, προβλέπει ότι το φυτό roselle θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη βιομηχανία υγιεινών τροφίμων της Αυστραλίας.

“Η Αυστραλία έχει το τέλειο κλίμα για την καλλιέργεια του φυτού. Το roselle είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και δεν χρειάζεται πολύ χώρο ή νερό για να αναπτυχθεί”, είπε.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ενθυλακώσουν τα φαινολικά εκχυλίσματα για χρήση σε προϊόντα υγιεινής διατροφής. Υποστηρίζουν ότι τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μικρές χάντρες και να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν ένα δροσιστικό ποτό.

“Τα φαινολικά εκχυλίσματα οξειδώνονται εύκολα, επομένως η ενθυλάκωση όχι μόνο επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά μας επιτρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώνονται και απορροφώνται από το σώμα”, είπε ο Adhikari.

“Αν δεν ενθυλακώσουμε το εκχύλισμα, θα μπορούσε να διασπαστεί στο στομάχι πριν μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη του”, πρόσθεσε.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πέντε παράδοξα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

xristiana

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Νοιαζόμαστε, Συζητάμε, Αναλαμβάνουμε Δράση!

xristiana

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μεγάλο το μέτωπο

xristiana