ΚεντρικήΥγεία

Χάπι – κάμερα εξετάζει το έντερο: Πότε το ασφαλιστήριο καλύπτει την εξέταση

2/3/2023

Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών (World Sword Swallowers Day). Η πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κατάποσης Σπαθιών με στόχο την υπενθύμιση αυτής της πανάρχαιας τεχνικής με ρίζες στην Ινδία, ελάχιστα θα μπορούσε να συνδέεται με την ιατρική, πολλώ μάλλον δε με τις ασφαλίσεις υγείας αφού αποτελεί δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Δεν πάει πολύ άλλωστε από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, οπότε ο θρυλικός για την ικανότητά του να καταπίνει ξίφη Scott Nelson παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν το σπαθί του τρύπησε οισοφάγο, πνεύμονα και ήπαρ.

Η ιστορία της ιατρικής ωστόσο μόνο σε πρωτοτυπία δεν υστερεί. Το 1868, ο Γερμανός γιατρός Adolf Kussmaul πραγματοποιεί την πρώτη γαστροσκόπηση εισαγάγοντας έναν ευθύ μεταλλικό σωλήνα μήκους 47cm και διαμέτρου 13mm με εξωτερική πηγή φωτός μια λάμπα βενζίνης από το στόμα έως το στομάχι ενός επαγγελματία κατάποσης σπαθιών. Η συνεργασία δεν ήταν ακριβώς παράδοξη. Ο άνθρωπος που έθεσε την τέχνη του στις υπηρεσίες της επιστήμης είχε καλλιεργήσει μια ικανότητα που ο Δρ Kussmaul έβρισκε ιδανική για τα πειράματά του: να χαλαρώνει τον κρικοφάρυγγα και να ευθυγραμμίζει τον οισοφάγο.

Έκτοτε, στο πεδίο των ενδοσκοπήσεων σημειώθηκαν τρομερές εξελίξεις, με πλέον σύγχρονη την ενδοσκοπική κάψουλα. Πρόκειται για μια ανώδυνη και την πιο ακίνδυνη διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του λεπτού εντέρου με την κατάποση μιας μικροκάμερας σε μέγεθος κάψουλας για την απεικόνιση ολόκληρου του λεπτού εντέρου, σε σημεία του βλεννογόνου που δεν δύνανται να φτάσουν η συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση είτε εξετάζονταν με λαπαροτομία υπό γενική αναισθησία.

Η ενδοσκοπική κάψουλα καταγράφει εικόνες (δύο εικόνες ανά δευτερόλεπτο) για περίπου 8 ώρες και δημιουργεί ένα βίντεο προς μελέτη από τον γιατρό. Αποβάλλεται από το έντερο δια της φυσικής οδού, ενώ ακόμα και η σπάνια επιπλοκή κατακράτησης – ενσφήνωσης της κάψουλας στο έντερο, υποδεικνύει βλάβη που απαιτεί θεραπεία (π.χ. στένωση).

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Για Αυτιστικά Άτομα, Με Σύνδρομο Down Ή Με Νοητική Αναπηρία

xristiana

Πρώτη Εθελοντική Αιμοδοσία Για Το 2023, Από Τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

xristiana

Γιατί πρέπει να απολαμβάνεις περισσότερο το ηλιοβασίλεμα;

xristiana