ΚεντρικήΟμορφιά

Το κρύο νερό κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά; Μύθος ή αλήθεια;

24/3/2023

Υπάρχουν άπειροι μύθοι περί της ομορφιάς και πολλούς τους παίρνουμε ως δεδομένα γεγονότα. Ένας από αυτούς λέει ότι για να έχουμε λαμπερά μαλλιά πρέπει να τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ισχύει;

από τη Μαρία Καλοπούλου

Ρωτήσαμε τους ειδικούς, αν πράγματι το μυστικό για λαμπερά μαλλιά είναι να τραβάμε… το μαρτύριο της ψυχρολουσίας! Και να τι μάθαμε:

Δεν είναι λοιπόν, απολύτως εξακριβωμένο ότι το κρύο νερό επηρεάζει το πόσο λαμπερά θα είναι τα μαλλιά μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις ότι παίζει κάποιο ρόλο. Κι αυτό, γιατί οι φολίδες των μαλλιών επηρεάζονται από τη θερμοκρασία για το αν ανοίγουν ή κλείνουν.

Αυτό που πραγματικά επηρεάζει τη λάμψη των μαλλιών μας είναι το πόσο «φουσκωτά» είναι. Τα μαλλιά φουσκώνουν με το ζεστό νερό κι αυτό γιατί η πιο υψηλή θερμοκρασία κάνει τις φολίδες να ανοίγουν και να ανασηκώνονται.

Με αυτό τον τρόπο η τρίχα γίνεται πιο πορώδης, κάτι που επιδρά στο πώς τα μαλλιά αντανακλούν το φως (όσο πιο πορώδης είναι τόσο πιο πολύ απορροφά το φως… άρα αντίο, λάμψη!).

Πιο συγκεκριμένα, τα μαλλιά γίνονται πιο φουσκωτά με μία θερμοκρασία νερού ανάμεσα στη μέτρια και τη ζεστή, ενώ οι τρίχες παραμένουν ουδέτερες σε θερμοκρασία ανάμεσα στο χλιαρό και στο κρύο.

Ποια είναι η καλύτερη λύση;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε πιο λαμπερά μαλλιά είναι να χρησιμοποιούμε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του λουσίματος, γιατί βοηθά στην αφαίρεση της βρωμιάς και της λιπαρότητας από το τριχωτό της κεφαλής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί καλύτερα το conditioner.

Αφού, ξεπλύνουμε το γαλάκτωμα από τα μαλλιά μας, γυρίζουμε τη θερμοκρασία του νερού σε χλιαρή και ξεπλένουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Αυτό μειώνει το φούσκωμα των μαλλιών, και βοηθά τις φολίδες της τρίχας να μείνουν απαλές.

Με άλλα λόγια, το δροσερότερο νερό κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τουρτουρίζετε…

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φροντιστήρια εν-τάξη: Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού

xristiana

Το 6ο Stroggylo Open Air Film Festival 2023 ξεκινά μαζί με το μαγικό Cine Kids Festival

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana