ΚεντρικήΥγεία

Καφές: Τα 7 σημάδια ότι κάνετε κατάχρηση – Τι να προσέξετε

3/2/2024

Ο καφές είναι ένα απολαυστικό ρόφημα που μας δίνει ενέργεια. Ωστόσο, οι παρενέργειες από την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εντοπίζονται δύσκολα, ενώ είναι αρκετά ύπουλες και επικίνδυνες.

Νιώθετε άγχος ή πόνο στο στομάχι; Μπορεί απλά να φταίει το γεγονός ότι το παρακάνετε με τον καφέ. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Τα 7 σημάδια

  1. Έχετε άγχος
  2. Πονάει το στομάχι σας
  3. Η καρδιά σας χτυπάει σε υψηλούς ρυθμούς
  4. Έχετε διάρροια
  5. Έχετε αυπνίες
  6. Έχετε νευρικότητα
  7. Έχετε πονοκεφάλους

1. Έχετε άγχος

Καθώς προετοιμάζεστε για κάποια μεγάλη παρουσίαση ή πλησιάζετε στο deadline ενός project στη δουλειά σας, λογικό είναι να νιώσετε την ανάγκη να καταναλώσετε λίγες παραπάνω κούπες καφέ. Βέβαια, το National Institute of Mental Health προτείνει την αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης σε ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος. Σύμφωνα με έρευνες, ο καφές μπορεί να πολλαπλασιάσει και να χειροτερέψει τα συμπτώματα που δημιουργεί το άγχος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, και οι αυξημένες ορμόνες του στρες.

2. Πονάει το στομάχι σας

Πολλές φορές, όταν σας πονάει το στομάχι σας, υποθέτετε ότι οφείλεται σε κάτι που φάγατε. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να οφείλεται στον πολύ καφέ; Το 2017, ευρωπαίοι επιστήμονες συμπέραναν ότι κάποιες συγκεκριμένες ουσίες του καφέ, προκαλούν την έκκριση στομαχικού οξέος από τα κύτταρα του στομαχιού. Με ένα απλό φάρμακο κατά του στομαχόπονου θα ανακουφιστείτε για λίγο, αλλά θα είναι πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα αν μειώσετε την κατανάλωση του καφέ, αν έχετε ευαίσθητο στομάχι.

3. Η καρδιά σας χτυπάει σε υψηλούς ρυθμούς

Το συναίσθημα του να χτυπάει πολύ γρήγορα η καρδιά σας, είναι αρκετά τρομακτικό. Τη νιώθετε σαν να προσπαθεί να βγει από τη θέση της. Οι αυξημένοι χτύποι της καρδιάς μπορούν να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, με την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης να είναι μία από αυτές, καθώς και νικοτίνης και αλκοόλ. Σε μερικές περιπτώσεις, οι γρήγοροι χτύποι της καρδιάς μπορούν να οδηγήσουν σε ζάλη, και πιο σπάνια σε λιποθυμία. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτές τις παρενέργειες, μειώστε τις κούπες καφέ που πίνετε ανά ημέρα.

4. Έχετε διάρροια

Αποτελεί κοινή αλήθεια το γεγονός ότι ο καφές λειτουργεί και ως καθαρτικό. Αν πίνετε περισσότερες από δύο – τρεις κούπες την ημέρα όμως, θα το πληρώσετε διπλά: είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε διάρροια. Γι’ αυτό μειώστε τον καφέ αν θέλετε να μειώσετε τις επώδυνες επισκέψεις στην τουαλέτα.

5. Έχετε αϋπνίες

Η αϋπνία είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι ότι το έχετε παρακάνει με τον καφέ. Όσο κι αν νομίζετε ότι σας βοηθάει να μένετε ξύπνιοι, άλλο τόσο σας βοηθάει να παραμένετε ξύπνιοι και όταν δεν το επιθυμείτε, την ώρα του ύπνου. Η υπερβολική καφεΐνη είναι ικανή να καταστρέψει το βιολογικό σας ρολόι.

Ακόμα κι αν ήπιατε την τελευταία κούπα καφέ νωρίς το απόγευμα, η επίδρασή του μπορεί να κρατήσει για αρκετές ώρες αργότερα, μέχρι να φύγει τελείως από τον οργανισμό σας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να μην κοιμάστε καλά, να ξυπνάτε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνολικά, να χάσετε κάποιες ώρες από το 8ωρο του ύπνου σας. Για να αποφύγετε τις αυπνίες, καλύτερα να πιείτε τον τελευταίο καφέ κάποιες ώρες νωρίτερα από την ώρα που πέφτετε για ύπνο.

6. Έχετε νευρικότητα

Από τη μία, ο καφές μπορεί να σας κρατά σε εγρήγορση, αλλά από την άλλη, αυτή η εγρήγορση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε νευρικότητα. Η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και έτσι να σας δημιουργήσει μια αυξημένη νευρικότητα.

7. Έχετε πονοκεφάλους

Μία συνηθισμένη ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο, αλλά αν το παρακάνετε, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν και ο καφές προτείνεται ως εναλλακτική λύση στα χάπια παρακεταμόλης κατά του πονοκεφάλουο πολύς καφές σε μικρό χρονικό διάστημα, θα σας δημιουργήσει συμπτώματα πονοκεφάλου, εξάντλησης κ.ά.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γεμίστε τις Κυριακές των παιδιών σας με νέες γνώσεις που κατακτώνται μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Τα Rapid Test Δεν Σταματούν Στον Δήμο Καλαμαριάς

xristiana