7/3/2023
«Είναι θέμα χαρακτήρα». Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση για να ερμηνεύσετε διάφορες συμπεριφορές, θα πρέπει μάλλον να τη λάβετε υπ’ όψιν και όταν προσπαθείτε να δικαιολογήσετε -ή απλώς να αιτιολογήσετε- την ακαταμάχητη έλξη που νιώθετε για τους γλυκούς πειρασμούς.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων OnePoll σε 2.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ*, η ενήλικη ζωή θα συνοδευτεί από μεγαλύτερη επιθυμία για γλυκά, με δύο στους πέντε (37%) να δηλώνουν ότι σήμερα τα λαχταρούν περισσότερο συγκριτικά με τα παιδικά τους χρόνια.
Μολονότι φαίνεται παράδοξο, τα ευρήματα δείχνουν η συγκεκριμένη επιθυμία δεν επηρεάζεται μόνο από το έντερο ή ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό, αλλά και από δύο παράγοντες που προκύπτουν στην πορεία της ζωής· τον χαρακτήρα που έχουμε διαμορφώσει και την οικογενειακή κατάσταση.
Γλυκατζήδες από κούνια οι εσωστρεφείς
Οι μισοί σχεδόν από τους συμμετέχοντες που δήλωσαν εξωστρεφείς ανέφεραν μεγαλύτερη επιθυμία για γλυκά από τους εσωστρεφείς (49%), σε αντίθεση με τους εσωστρεφείς που έζησαν παιδικά χρόνια με περισσότερη ζάχαρη. Όπως έδειξε η έρευνα, οι τελευταίοι ήταν πιθανότερο να έχουν συχνά ή πάντα την ελευθερία από τους γονείς να καταναλώνουν γλυκές λιχουδιές (71%).
Ειδικότερα για τους εσωστρεφείς, οι απαντήσεις έδειξαν ότι προτιμούσαν κυρίως επιδόρπια σοκολάτας (46% έναντι 31%) και ήταν περισσότερο πιθανό να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γλυκό (33% έναντι 15%). Επιπλέον, είναι εκείνοι που κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουν να δουν τον κατάλογο με τα γλυκά για να παραγγείλουν μετά το γεύμα (61% έναντι 50%).
Γλυκά οι αισιόδοξοι, ξινά οι απαισιόδοξοι
Τις γλυκές αμαρτίες έναντι των πιο όξινων θα προτιμήσουν οι αισιόδοξοι κατά 77%, συγκριτικά με το 51% των απαισιόδοξων. Αν πάλι η διάθεση είναι μελαγχολική, υπάρχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσετε ένα επιδόρπιο με όξινη γεύση ενώ μόλις 7% αν νιώθετε ευδιάθετοι.
Όσοι βλέπουν τη ζωή με καλό μάτι, θα προτιμήσουν να φάνε κέικ (46% έναντι 29%), με πάνω από δύο στους πέντε (42%) να το κατονομάζουν ως το αγαπημένο τους γλυκό.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη προθυμία για νέες γευστικές εμπειρίες ως προς τα επιδόρπια κατά την ενηλικίωση, με 73% καταναλώνει επιδόρπια που δεν δοκίμασε ποτέ ως παιδί.
Μόνοι ή σε σχέση
Σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των συμμετεχόντων που βρίσκονται σε σχέση ή γάμο εκφράζουν κοινή προτίμηση με τον/την σύντροφο/σύζυγο για τουλάχιστον ένα γλυκό. Επτά στους δέκα (75%) δήλωσαν ότι το να γνωρίζεις το αγαπημένο γλυκό κάποιου είναι αποδεικτικό οικειότητας και περίπου οι μισοί (48%) θα δοκίμαζαν ένα επιδόρπιο που συνήθως αποφεύγουν εάν τους το προσέφερε ένας στενός φίλος. Άλλωστε, ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι το αντίστοιχο θα έπραττε και ο φίλος στην αντίστροφη περίπτωση.
Και τελικά, is sharing caring; Το 58% των συμμετεχόντων είναι πρόθυμοι να μοιραστούν με κάποιον το γλυκό τους πάντα ή συχνά.
*Η μέση κατανάλωση για τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ήταν τρία γλυκά την εβδομάδα, με πολλά πολλά διαφορετικά είδη γλυκών στο σπίτι.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com