ΚεντρικήΥγεία

Kαρκίνος πνεύμονα: Αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος για καλύτερη θεραπεία

3/2/2023

Σωτήρια αποδεικνύεται η εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο

Κρίσιμη σημασία που αποκτά η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης, σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) επισημαίνει ότι μια δομημένη εθνική στρατηγική πρόληψης είναι σημαντική προτεραιότητα.

Η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα και η καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης είναι στοιχεία-κλειδιά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκίδης: «Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, συνδεδεμένος κατά 90% με την καπνιστική συνήθεια. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT) και η ταυτόχρονη διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν δύο εργαλεία που θα πρέπει να σχεδιαστούν με τον σωστό τρόπο και να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα με σκοπό να δώσουν ελπίδα και ζωή. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σύντομα θα έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης που αφορά και τις δύο προαναφερθείσες συνιστώσες».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, η ΕΠΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων διοργανώνει στα Χανιά ειδική ημερίδα με τίτλο «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή καπνίσματος – Προσυμπτωματικός έλεγχος» στις 4 Φεβρουαρίου.

Σε χαιρετισμό του για τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει: «Σε μία ημέρα απολύτως συμβολική, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα συνομιλούν και ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και τις νέες προσεγγίσεις για την αποτροπή της νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα. Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή της ημερίδας στα Χανιά, καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να παραμένει με διαφορά ο πρώτος μεταξύ των καρκίνων σε θνησιμότητα, μια στατιστική που μπορεί να μειωθεί και με την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των επιστημόνων αλλά και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών».

Αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης

Ειδικά για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, Διευθυντής της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και του Κέντρου Άσθματος του Νοσοκομείου Σωτηρία Ελευθέριος Ζέρβας επισημαίνει πως «Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η χρήση της αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης (LDCT) στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει πραγματικά ζωές. Αν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, και πριν ακόμη εξαπλωθεί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Η ΕΠΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα –σε συνεργασία με την Ακτινολογική και Θωρακοχειρουργική Εταιρεία– για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα με επιστημονικά τεκμηριωμένο και δομημένο τρόπο, και πάντα σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος».

Ανάσα με καθαρό αέρα

Η ανάγκη να αναπνέουμε αέρα χωρίς προσμείξεις με χημικές καρκινογόνες ουσίες, αλλά και καθαρό από εισπνεόμενους ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς, θα αποτελέσει ίσως το σημαντικότερο μέλημα της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Η ανάγκη αυτή δεν θα αφορά μόνο τους καπνιστές ή τους κατοίκους μεγαλουπόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά όλους μας, είτε εργαζόμαστε σε επιβαρυμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα είτε έχουμε αυξημένη ενδο-οικιακή ρύπανση. Οι επιπτώσεις στην υγεία –ακριβώς λόγω της έκθεσης αυτής– ακόμη και σε μη καπνιστές θα είναι αξιοσημείωτη. Χρειάζεται λοιπόν όλοι, και ιδίως οι επαγγελματίες που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους ή όσοι εργάζονται σε επιβαρυμένους με πτητικά καρκινογόνα χημικά επαγγελματικούς χώρους, να υποβάλλονται σε συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης κακοηθειών των πνευμόνων».

Ο Πνευμονολόγος που εργάζεται στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εκείνος ο επαγγελματίας Υγείας που έρχεται πρώτος σε επαφή με τον καπνιστή –ή τον πρώην καπνιστή–, με ή χωρίς συμπτώματα από το αναπνευστικό του, εξηγεί ο Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων. «Ο Πνευμονολόγος έχει την εκπαίδευση και την ικανότητα να ενημερώσει τον καπνιστή για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του και να τον εντάξει σε ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Επίσης, ο Πνευμονολόγος μπορεί να διαχειριστεί τα βήματα της έγκαιρης διάγνωσης και να κατευθύνει τον ασθενή του ανάλογα».

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δροσιστικό γλυκό με γιαούρτι

xristiana

Μάργκαρετ Θάτσερ

xristiana

Ινομυαλγία: Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο

xristiana