ΚεντρικήΥγεία

Συνήθεις πόνοι στην εγκυμοσύνη και πώς να τους αντιμετωπίσετε

1/2/2023

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι πόνοι την περίοδο τη εγκυμοσύνης;

Οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Τους πρώτους μήνες οι ορμονικές αλλαγές και αργότερα το ολοένα μεγαλύτερο μέγεθος του εμβρύου και της μήτρας που πιέζει τα γύρω όργανα, είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν τους πόνους στην εγκυμοσύνη. Επίσης, την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός παράγει μία ορμόνη, τη ρελαξίνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες προκαλώντας μυοσκελετικό πόνο.

Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις πόνοι στην εγκυμοσύνη;

Πονοκέφαλοι

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για συχνούς πονοκεφάλους την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εάν οι πονοκέφαλοι είναι επίμονοι και έντονοι καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο έχουν συσχετιστεί με διαβήτη κύησης και προεκλαμψία.

Τι να κάνετε: Για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο φυσικά δοκιμάστε να ξεκουραστείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, να κάνετε ζεστές και κρύες κομπρέσες στο μέτωπο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας κάνει λίγο μασάζ στον αυχένα και το κεφάλι.

Πόνος στα δόντια

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα, πρήξιμο αλλά και αιμορραγία (ουλίτιδα). Επίσης, κατά την κύηση, παρατηρείται εμφάνιση πλάκας στα δόντια. Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.

Τι να κάνετε: Οι τακτικές περιοδοντικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ουλίτιδας. Επίσης, μην αμελείτε την στοματική σας υγιεινή και βουρτίζετε τα δόντια σας πρωί – βράδυ τουλάχιστον.

Πόνος στους καρπούς και τα χέρια

Είναι το λεγόμενο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα το οποίο προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο χέρι.

Τι να κάνετε: Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εξαρτηθεί από το πώς επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Σε ήπιες περιπτώσεις, προτείνεται η χρήση πάγου, η εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού στην περιοχή και το τοπικό μασάζ.

Οι σοβαρές περιπτώσεις δεν είναι συχνές, αλλά όταν εμφανιστούν, ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει την έγκυο σε νευρολόγο ή σε ορθοπεδικό γιατρό που ειδικεύεται στα οστά και στους μυς.

Πόνος στο στήθος

Οι ορμονικές αλλαγές αμέσως μετά τη σύλληψη προκαλούν πόνο και πρήξιμο στο στήθος. Το ερεθισμένο στήθος είναι πιο έντονο σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου. Καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε εκκρίσεις από τη θηλή, έντονο πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή.

Τι να κάνετε: Αγοράστε έναν στηθόδεσμο με καλή στήριξη και δοκιμάστε να κάνετε κομπρέσετε κρύες ή ζεστές στην περιοχή. Επίσης, αποφύγετε να ακουμπάτε την περιοχή καθώς μπορεί να επιδεινώσετε τον πόνο.

Πόνος στην μέση και την πλάτη

Ο πόνος στην μέση την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης που η κοιλιά είναι μεγαλύτερη και οι σύνδεσμοι πιο χαλαροί.

Τι να κάνετε: Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα. Εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία. Φορέστε άνετα παπούτσια και δοκιμάστε να κάνετε ένα μπάνιο με ζεστό νερό.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή του πρωκτού. Ο πόνος αυτός ενδέχεται να επιδεινώνεται με τις κινήσεις του εντέρου.

Οι αιμορροϊδες προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που αυξάνονται, όπως η προγεστερόνη, προκαλούν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου ασκεί πίεση στα αγγεία αυτά.

Τι να κάνετε: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ιδανικά δύο φορές τη μέρα και προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι. Μετά την τουαλέτα πλένετε την περιοχή με χλιαρό νερό και σκουπιστείτε καλά. Αποφύγετε το σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι ο έντονος πόνος στη πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο ισχιακό νεύρο. Είναι πιο συχνή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ισχιαλγία στην εγκυμοσύνη, νιώθουν πόνο στη μία μόνο πλευρά, αν και είναι πιθανό να νιώσετε ότι ο πόνος εξαπλώνεται και στα δύο πόδια.

Τι να κάνετε: Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης πιθανά να σας βοηθήσει. Επίσης, φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά και αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία. Δοκιμάστε να βάλετε μία ζεστή κομπρέσα στην περιοχή και εφόσον έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, εντάξτε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Με πληροφορίες από momjunction.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Πώς μπορούμε να «καταπολεμήσουμε» τους εφιάλτες – Η νέα επαναστατική μέθοδος

xristiana

Δωρεάν προληπτικός δερματολογικός έλεγχος

xristiana

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

xristiana