ΚεντρικήΟμορφιά

Κρέμα ή serum με ρετινόλη; Τι είναι πιο αποτελεσματικό

2/2/2023

Κι έρχεται εκείνη η στιγμή που βρίσκεσαι μπροστά στο ράφι του καταστήματος καλλυντικών και πρέπει να διαλέξεις το καλύτερο προϊόν με ρετινόλη για την επιδερμίδα σου. Τι πρέπει να πάρεις τελικά;

Με το πέρασμα του χρόνου- δυστυχώς- το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται στην επιδερμίδα μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνουμε τη σφριγηλότητά μας, αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Κάτι που σε καμία δεν αρέσει. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχει ο κόσμος του skincare και συστατικά σωτήρια για το δέρμα, που το αναζωογονούν, το διατηρούν λαμπερό και νεανικό, όπως για παράδειγμα η ρετινόλη. Ξέρεις… το hero συστατικό στο οποίο όλοι «ορκίζονται» για τις αντιγηραντικές ιδιότητές του. Κι εδώ, όμως, προκύπτει ένα ζήτημα. Να πάρεις κρέμα με ρετινόλη ή serum; Με τι κριτήριο να το επιλέξεις; Τι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω.

5 skincare προϊόντα με ρετινόλη & 5 με bakuchiol για σένα που ψάχνεις μια πιο ήπια εναλλακτική

Τι είναι η ρετινόλη και τι κάνει στην επιδερμίδα

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και από το τι είναι και τι κάνει η ρετινόλη. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, το οποίο έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, άρα να βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου.

retinoli.jpg

Συνεπώς, η ρετινόλη καταπολεμά λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αλλά και τους διεσταλμένους πόρους. Μισό λεπτό! Εννοείται πως η δράση της δεν σταματά εκεί. Η ρετινόλη είναι αποτελεσματική και ενάντια στην ακμή και στη θεραπεία των σχετικών ουλών, στοχεύοντας τη φλεγμονή και τα βακτήρια της ακμής.

Τέλος, η ρετινόλη έχει απολεπιστική δράση και συμβάλλει στη βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας, καταπολεμώντας την τραχεία όψη και τις κηλίδες ή πανάδες.

Τι είναι πιο αποτελεσματικό τελικά; Ένα serum ή μία κρέμα ρετινόλης;

Και κάπου εδώ προκύπτει η απορία και ένα πολύ βασικό ερώτημα όταν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη στη ρουτίνα ομορφιάς σου: τι είναι καλύτερο; Μία κρέμα ή ένα serum;

Οι ειδικοί λένε τα εξής: ότι μια κρέμα ρετινόλης είναι καλύτερη, διότι δημιουργεί ένα φράγμα στο δέρμα, που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Ο ορός, ωστόσο, επειδή ακριβώς έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις του συστατικού, μπορεί να είναι μια πιο καλή επιλογή και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη στο δέρμα σου, καθώς διεισδύει και στα βαθύτερα στρώματα. Άρα όλα εξαρτώνται από το τι θες εσύ. Αν θες πολύ άμεσα αποτελέσματα στο δέρμα ή όχι.

Όποια επιλογή κι αν κάνεις, βέβαια, θα πρέπει να είσαι προσεκτική με τη ρετινόλη για έναν και βασικό λόγο. Διότι μπορεί να ερεθίσει σημαντικά την επιδερμίδα, να προκαλέσει κοκκινίλες και το λεγόμενο «έγκαυμα ρετινόλης». Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς προϊόν ρετινόλης σε χαμηλή συγκέντρωση, 1-2 φορές την εβδομάδα για αρχή, και σταδιακά όσο περνά ο καιρός να αυξάνεις τη χρήση του. Έτσι, το δέρμα σου θα τη «συνηθίσει» και θα επωφεληθεί, χωρίς να αντιδράσει άσχημα.

Μαρία Ροδίτη

ΜΑΡΙΑ ΡΟΔΙΤΗ

Πηγή: https://www.queen.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.queen.gr

Related posts

Καλοκαιρινή γιορτή στην Κιβωτό του Κόσμου στο Διμήνι

xristiana

4 συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε στις DIY συνταγές περιποίησης της επιδερμίδας σας

xristiana

Το ΑΠΘ ενημερώνει το κοινό για τον Καρκίνο του Μαστού

xristiana