ΚεντρικήΥγεία

Καφές: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου

4/2/2023

Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν επιζήσει από έμφραγμα, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Έχει φανεί επίσης ότι μπορεί να αποτρέψει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κλπ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ωστόσο, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά, μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε όσους έχουν σοβαρή υπέρταση (160/100 mm Hg ή υψηλότερη).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ή ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού καθημερινά, δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, παρά το γεγονός ότι και τα δύο περιέχουν καφεΐνη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 235 ml περιέχει 30-50 mg καφεΐνης, ενώ το αντίστοιχο φλιτζάνι καφέ, περιέχει 80-100 mg.

«Η μελέτη μας είχε στόχο να καθορίσει εάν η γνωστή προστατευτική επίδραση του καφέ, ισχύει και για άτομα με διαφορετικούς βαθμούς υπέρτασης. Εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις του πράσινου τσαγιού στον ίδιο πληθυσμό», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Hiroyasu Iso, διευθυντής του Institute for Global Health Policy Research στο Τόκιο της Ιαπωνίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης 2 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση».

Στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6.570 άνδρες και 12.000 γυναίκες ηλικίας 40-79 ετών στην αρχή της έρευνας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα μέσω εξετάσεων και ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το ιατρικό τους ιστορικό.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρακολούθησης (μέχρι το 2009), καταγράφηκαν 842 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσε τα εξής:

  • Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν 160/100 mm Hg ή υψηλότερη.
  • Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα με σοβαρή υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν πολλούς καφέδες. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην επίδραση της καφεΐνης, οι αρνητικές της επιπτώσεις μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου», είπε ο Δρ. Iso.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν πολλούς καφέδες, ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, να πίνουν αλκοόλ, να τρώνε λιγότερα λαχανικά, να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση («μεγάλη» πίεση) ανεξάρτητα από την κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού εξηγούνται από την παρουσία πολυφαινολών, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ο λόγος που μόνο η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρή υπέρταση, παρά το γεγονός ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είχε περιορισμούς και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να φαίνεσαι πιο νέα χωρίς αισθητική χειρουργική

xristiana

Δεν ξέρεις τι να φορέσεις στο γραφείο; 5 looks που θα σε εμπνεύσουν σήμερα!

xristiana

Προσοχή! Ανακαλούνται κατεψυγμένα μπιφτέκια κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας (φώτο)

xristiana