ΚεντρικήΥγεία

Αντιγήρανση: 70χρονοι με αίμα 40χρονου – Η αντιφλεγμονώδης θεραπεία που ξανανιώνει το αίμα

9/2/2023

Μια υποσχόμενη αντιγηραντική θεραπεία δοκιμάζουν οι ερευνητές με σκοπό να ξανανιώσουν το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας

Πιο νέοι, πιο όμορφοι, πιο δυνατοί. Το κυνήγι της νεότητας δεν θα σταματήσει ποτέ όσο ζούμε σε αυτή την κοινωνία, το ίδιο και οι έρευνες που θα ανακαλύπτουν την επόμενη επαναστατική θεραπεία αντιγήρανσης.

Μέχρι σήμερα οι αιματολογικές έρευνες -κυρίως σε  πειραματόζωα –  εστίαζαν σε μετάγγιση ηλικιωμένων ασθενών με το αίμα από υγιείς και νέους ενήλικες. Παρότι πρόκειται για υποσχόμενες μελέτες, εντούτοις φαίνεται ότι το ρολόι του χρόνου μπορεί να γυρίσει πίσω και χωρίς να χρειαστεί το αίμα των άλλων – αρκεί το δικό μας. Αυτό υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Cell Biology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να ανανεώσει το αιμοποιητικό σύστημα οδηγώντας πιθανότατα αν όχι σε περισσότερα χρόνια ζωής, αναμφίβολα σε πιο υγιές προσδόκιμο ζωής.

Φανταστείτε έναν 70χρονο με το αίμα ενός 40χρονου στις φλέβες του. Κάπως έτσι επιχειρεί να εξηγήσει η Δρ Emmanuelle Passegué διευθύντρια του Columbia Stem Cell Initiative τον τρόπο που το γηρασμένο αιμοποιητικό σύστημα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τον οργανισμό, ενώ η ανανέωσή του θα μπορούσε να μας γλυτώσει από πολλά δεινά υγείας.

Το φάρμακο που ξανανιώνει το αίμα

Η Δρ  Passegué και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Carl Mitchell ανακάλυψαν ότι το αντιφλεγμονώδες φάρμακο anakinra, εγκεκριμένο για χρήση σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναστρέφει ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης στο αιμοποιητικό σύστημα.

Το ανακίνρα (anakinra) εξουδετερώνει τη βιολογική δραστικότητα της ιντερλευκίνης-1α και της ιντερλευκίνης-1β αναστέλλοντας ανταγωνιστικά τη δέσμευσή τους στον υποδοχέα τύπου Ι της ιντερλευκίνης-1 (IL-1RI).

Σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων το ανακίνρα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των σημείων και των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων) σε ενήλικες.

Η ανακίνρα, είναι ανοσοκατασταλτικός παράγοντας (φάρμακο που μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος). Είναι αντίγραφο μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που ονομάζεται « ανταγωνιστής του υποδοχέα της ανθρώπινης ιντερλευκίνης-1 », η οποία και αναστέλλει τους υποδοχείς του χημικού μεταφορέα ιντερλευκίνη-1 στον οργανισμό. Ο μεταφορέας αυτός παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στις αρθρώσεις, και επιπλέον συμμετέχει στην πρόκληση φλεγμονής σχετιζόμενης με τα CAPS, τον οικογενή μεσογειακό πυρετό και τη νόσο του Still. Η ανακίνρα προσκολλάται στους υποδοχείς στους οποίους επρόκειτο κανονικά να προσκολληθεί η ιντερλευκίνη-1 και με αυτό τον τρόπο αναστέλλει τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης -1 και βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των νόσων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το φαρμακευτικό σκεύασμα μελετώντας τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του οργανισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτά γηράσκουν.

Πολλά και διαφορετικά είδη κυττάρων απαρτίζουν το πολύπλοκο αιμοποιητικό σύστημα, με κοινό χαρακτηριστικό την κοινή προέλευση από ένα μικρό πληθυσμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία «φωλιάζουν» στον μυελό των οστών αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, κυκλοφορούν στο περιφερικό αίμα, ενώ ανευρίσκονται και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο συλλέγεται μετά τον τοκετό. Μικρός αριθμός από τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να αναγεννήσουν το αιμοποιητικό σύστημα.

Αντιγηραντική θεραπεία για τους 50ρηδες

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πλήθος αντιγηραντικών ωφελειών στο κυκλοφορικό σύστημα και τον μυελό των οστών με την εξουδετέρωση της δραστικότητας της ιντερλευκίνης-1β, μέσω του ανακίνρα. Η ομάδα τώρα μελετά κατά πόσο αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, αντικαθιστώντας έτσι την ανάγκη μεταγγίσεων με «νεαρό» αίμα.

«Η θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση της IL-1B θα πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση ενός πιο υγιούς αιμοποιητικού συστήματος» εξηγεί η Δρο Passegué, η οποία ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σύντομα σε κλινικές δοκιμές.

Η ίδια προσδοκά ότι με τη βαθύτερη κατανόηση σε μοριακό επίπεδο της αιμοποιητικής διαδικασίας θα καταστεί δυνατό να σχεδιαστούν φαρμακευτικές προσεγγίσεις που θα καθυστερήσουν τη γήρανση.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ένας τύπος, ανοίγει τη πόρτα ενός κουρείου..

xristiana

Πως θα προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από τη ρύπανση της πόλης;

xristiana

Η Καλαμαριά ανάβει δένδρο σε κάθε γειτονιά

xristiana