ΚεντρικήΥγεία

Φάρμακα: Δεν είναι πάντα εφικτή η υποκατάσταση με γενόσημα

3/1/2023

Σαρωτικούς ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές κάνει το υπουργείο Υγείας για τα αποθέματα φαρμάκων, ενώ οι φαρμακοποιοί ζητούν σύστημα ενημέρωσης real time για πιθανές ελλείψεις σε γιατρούς και ΕΟΦ

Στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής φαρμάκων κατά 60%-70% λόγω μείωσης της παραγωγής πρώτων υλών σε Κίνα και Ινδία γύρω στο 60%-70%, αλλά και στις παράλληλες εξαγωγές εντοπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είναι «παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και περιμένουν ώρες στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων, κάποιες φορές φεύγουν από τα νοσοκομεία χωρίς να πάρουν θεραπεία, γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, ο υπουργός απέδωσε την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων στα περιοριστικά μέτρα δύο ετών για την προστασία από τον κοροναϊό, που οδήγησε σε εξαφάνιση των υπόλοιπων αναπνευστικών ιώσεων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί που τα φάρμακα δεν είναι μοναδικά, καθώς τους τελευταίους 4 μήνες τα ελληνικά εργοστάσια έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή, ύστερα από σχετική συνεννόηση».

Και αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων, εντόπισε το πρόβλημα στα εισαγόμενα φάρμακα – καθώς πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα – λέγοντας ότι αφορά φάρμακα που «δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία». Αντίθετα προέτρεψε στη χρήση αντιπυρετικών, αντιβιοτικών και εισπνεομένων φαρμάκων ελληνικών εταιρειών, τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ως λύση στο πρόβλημα των φαρμάκων που εισάγονται, ο κ. Πλεύρης είπε πως για το λόγο αυτό εντάθηκε η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών από τον Νοέμβριο, και διενεργείται έλεγχος σε 15 φαρμακαποθήκες, ενώ έκλεισαν άλλες δύο επειδή αρνήθηκαν τον έλεγχο. Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές, για τη διατήρηση των αποθεμάτων που προβλέπονται.

Οι φαρμακοποιοί

Καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων για φάρμακα χρονίων παθήσεων δεν έχει εκλείψει με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σημείωσε πως τόσο οι φαρμακαποθήκες, όσο και οι φαρμακευτικές, δεν θα πρέπει να αποθεματοποιούν τα διαθέσιμα σκευάσματα, αλλά να τα διαθέσουν στην αγορά.

Όμως παρά την υποχρέωσή τους για τήρηση αποθέματος τριμήνου, οι φαρμακευτικές, κρατούν αποθέματα μόλις 15 ημερών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φάρμακα με περιορισμό στις διαθέσιμες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι ελλείψεις όχι μόνο σε πρώτες ύλες αλλά και στα υλικά συσκευασίας, όπως το πλαστικό ή το αλουμίνιο, έχει φέρει ελλείψεις και στα εισπνεόμενα.

Ο κ. Βαλτάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εκρηκτική», γιατί οι ελλείψεις σε παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως από τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, καθώς οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα άμεσα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το σιρόπι παρακεταμόλης που ένα σκεύασμα καλύπτει το 75-80% της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης των απαραίτητων ποσοτήτων από αντίστοιχο σκεύασμα παρακεταμόλης ελληνικής φαρμακευτικής.

Ο κ. Βαλτάς, σημείωσε ότι το πρόβλημα εντάθηκε με την έκδοση και του νέου δελτίου τιμών που έφερε περαιτέρω μείωση των τιμών, κάνοντας τα φάρμακα ακόμη πιο δυσεύρετα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, πρότεινε την δυνατότητα αντικατάστασης από τον φαρμακοποιό ενός φαρμάκου από το όμοιό του γενόσημο κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο, ανεξάρτητα αν το γενόσημο έχει διαφορετική συσκευασία.

Ακόμη πρότεινε την ύπαρξη δικτύου ενημέρωσης σχετικά με τα φάρμακα που βρίσκονται «πιθανώς σε έλλειψη» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οπότε να ενημερώνονται άμεσα από το φαρμακείο τόσο ο γιατρός, όταν συνταγογραφεί το φάρμακο, όσο και ο ΕΟΦ.

Σε ότι αφορά τις φαρμακαποθήκες, πρότεινε τέλος όχι μόνο σαρωτικούς ελέγχους, αλλά και απαγόρευση των πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ των φαρμακαποθηκών.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

2 σούπερ σπιτικές detox μάσκες προσώπου για ενυδάτωση και λάμψη

xristiana

Γιορτή Πίτας, λαϊκό-ποντιακό γλέντι στον Μονόλοφο

xristiana

Χαμομήλι στην εγκυμοσύνη: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες – Τι δείχνουν οι έρευνες

xristiana