ΚεντρικήΥγεία

Φρουκτόζη: Ο ρόλος της στην ανάπτυξη καρδιομεταβολικών παθήσεων

23/1/2023

Σε αντίθεση με τη φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, η φρουκτόζη στα γλυκά ροφήματα, συνδέεται με καρδιομεταβολικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Η μεγάλη πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη και παχυσαρκίας.

Στη νέα έρευνα επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης από διάφορες διατροφικές πηγές και των βιοδεικτών καρδιομεταβολικών παθήσεων και φλεγμονής.

Ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 6.858 άντρες, 15.400 γυναίκες και19.456 γυναίκες, αντίστοιχα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης φρουκτόζης που προερχόταν από φρούτα, χυμούς και σακχαρούχα ροφήματα.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος τα οποία αναλύθηκαν για 14 γλυκαιμικούς δείκτες, καθώς και δείκτες φλεγμονής και λιπιδίων, παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες προσλάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες φρουκτόζης.

frouta.jpg

Τα φρούτα ήταν κύρια πηγή φρουκτόζης για όλες τις ομάδες.

Η πρόσληψη από σακχαρούχα ροφήματα ήταν υψηλότερη στους άντρες. Σε όλες τις ομάδες, όσοι δεν κάπνιζαν, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ή ήταν σωματικά περισσότερο δραστήριοι, ήταν πιο πιθανό να προσλαμβάνουν περισσότερη φρουκτόζη από φρούτα και χυμούς.

Η αύξηση της πρόσληψης φρουκτόζης κατά 20 γραμμάρια την ημέρα συνδέθηκε με υψηλότερους δείκτες φλεγμονής και τριγλυκεριδίων και χαμηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης και «καλής» χοληστερόλης HDL.

H σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και της φλεγμονής ήταν πιο στενή στους συμμετέχοντες με υψηλότερο ΔΜΣ και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πηγές χωριστά, τα σακχαρούχα ροφήματα φάνηκε να συνδέονται με επιδείνωση των δεικτών.

Η κατανάλωση χυμού συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα πεπτιδίου C και τριγλυκεριδίων και χαμηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης.

Η φρουκτόζη από τα φρούτα δεν φάνηκε να αυξάνει τους φλεγμονώδεις δείκτες.

Η αντικατάσταση 20 γραμμαρίων φρουκτόζης από σακχαρούχα ροφήματα με φρουκτόζη από φρούτα καθημερινά, προκάλεσε μείωση των δεικτών φλεγμονής, των λιπιδίων και του σακχάρου.

Η έρευνα έδειξε ότι η φρουκτόζη από χυμούς και σακχαρούχα ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό καρδιομεταβολικό προφίλ στο αίμα, αντίθετα, η πρόσληψη από τα φρούτα μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σουβλάκια γαρίδας με λάιμ και δενδρολίβανο

xristiana

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 18/7

xristiana