7/1/2023
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από απώλεια νευρώνων και συνάψεων στον εγκέφαλο.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια ένωση στον ιβίσκο έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απολαύσετε ένα φλιτζάνι κατακόκκινο-ρουμπινί τσάι ιβίσκου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ζεσταίνει το σώμα το χειμώνα, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και να βοηθά στην απώλεια βάρους. Αλλά πλέον έχετε και ένα λόγο ακόμα:
Το τσάι ιβίσκου περιέχει ένωση που καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ
Ο καθηγητής Kyong-Tai Kim και ο υποψήφιος διδάκτορας Kyung Won Jo, από το Τμήμα Επιστημών της Ζωής στο πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Pohang (POSTECH), ανακάλυψαν ότι η γκοσιπετίνη (gossypetin) στον ιβίσκο ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο (microglia, ή μικρόγλοια). Η έρευνά τους έδειξε επίσης ότι αυτά τα μικρόγλοια μπορούν να καθαρίσουν το β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο για να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο ρόλος που έχουν τα μικρόγλοια στην προστασία του εγκεφάλου
Το Αλτσχάιμερ ξεκινά καθώς συσσωματώματα πρωτεΐνης Αβ και Tau σχηματίζουν εναποθέσεις στον εγκεφαλικό ιστό. Τα μικρόγλοια ενσωματώνουν (“τρώνε”) τέτοια συσσωματώματα (φαγοκυττάρωση) για να προστατεύσουν τον εγκέφαλο. Ωστόσο, η αδιάκοπη έκθεση στα Αβ εξαντλεί τελικά τα μικρόγλοια, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση και βλάβη στα νευρικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, ο/η ασθενής υφίσταται γνωστική έκπτωση και απώλεια μνήμης.
Πού εστίασαν την έρευνά τους οι επιστήμονες του POSTECH
Ενώ αναζητούσε μια νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ χωρίς σοβαρές παρενέργειες, η ομάδα του POSTECH εστίασε στην γκοσιπετίνη, μια φλαβονοειδή ένωση που βρίσκεται στον ιβίσκο, γνωστή και ως Hibiscus sabdariffa ή roselle.
Χορήγηση γκοσιπετίνης και οι επακόλουθες αλλαγές σε εγκεφαλικό ιστό που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Η ερευνητική ομάδα χορήγησε γκοσιπετίνη σε ποντίκια πειραματόζωα με Αλτσχάιμερ μέσω ενδογαστρικής χορήγησης για τρεις μήνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
- Η εξασθενημένη μνήμη και η γνωστική τους ικανότητα είχαν σχεδόν αποκατασταθεί στο φυσιολογικό επίπεδο.
- Επιπλέον, είδαν μια μείωση στους διάφορους τύπους συσσωματωμάτων Αβ, τα οποία βρίσκονται συνήθως στον εγκεφαλικό ιστό με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Jong Kyoung Kim (Τμήμα Επιστημών της Ζωής στο POSTECH) και προχώρησαν στον προσδιορισμό αλληλουχίας RNA μονοκυττάρου. Η ανάλυση έδειξε ότι η γκοσιπετίνη εμπόδισε την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη γλοίωση, η οποία προάγει τις χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις ενώ αυξάνει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φαγοκυττάρωση Αβ.
Με άλλα λόγια, η γκοσιπετίνη διευκόλυνε την κάθαρση των μικρογλοίων από τα συσσωματώματα πρωτεΐνης Αβ.
Ο καθηγητής Kyong-Tai Kim εξήγησε: “Επιβεβαιώσαμε ότι η αφαίρεση συσσωματωμάτων Αβ που εναποτίθενται στον εγκέφαλο είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θεραπεία της άνοιας. Η γκοσιπετίνη από τον ιβίσκο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και προσιτού φαρμάκου για ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ”.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s Research & Therapy.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com