ΚεντρικήΥγεία

Οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου – Γιατί δεν σχετίζονται με την ασφάλεια

25/1/2023

Πότε να… πετάξετε από το ντουλάπι το αλεύρι, τα μπαχαρικά και τις κονσέρβες.

Είστε από αυτούς που πετάνε το γάλα την ήμερα που λήγει ή από αυτούς που δεν κοιτούν καν πότε λήγουν οι κονσέρβες, το αλεύρι και τα δημητριακά; Όλα τα προϊόντα αναγράφουν μια ημερομηνία λήξης αλλά αυτή δεν σχετίζεται πάντα με την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η χρονολόγηση των τροφίμων, όπως εξηγεί το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι απολύτως προαιρετική για όλα τα προϊόντα (με εξαίρεση τις παιδικές τροφές). Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια. Λειτουργεί αποκλειστικά ως η καλύτερη δυνατή εκτίμηση του κατασκευαστή σχετικά με το πότε το προϊόν του δεν θα είναι πλέον στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Οι εταιρείες είναι σχετικά συντηρητικές όταν ορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, σκεπτόμενες ότι δεν αποθηκεύουν όλοι οι καταναλωτές τα προϊόντα τους σε σκοτεινά ντουλάπια και ότι κάποιοι ανοίγουν την πόρτα του ψυγείου συνέχεια και.. ξεχνούν να την κλείσουν.

Οι New York Times επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και πότε πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε αν καταναλώσουμε ληγμένο τρόφιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και τα προϊόντα για τα οποία σίγουρα δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε.

https://twitter.com/nytimes/status/1618081257727877121?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1618081257727877121%7Ctwgr%5E363d653f9556cedffe1ffb4d6a395503202566ec%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fhealth%2Farthro%2F9347738%2Foi-imerominies-lixis-ton-trofimon-pou-prepei-na-lamvaneis-ypopsi-sou-giati-den-schetizontai-me-tin-asfaleia

Τα ξύδια, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας ή άλλα εκχυλίσματα, η ζάχαρη, το αλάτι, το σιρόπι καλαμποκιού και η μελάσα διαρκούν σχεδόν για πάντα με μια μικρή αλλαγή στην ποιότητά τους. Η βρώμη θα διαρκέσει για περίπου ένα χρόνο πριν αρχίσει να σαπίζει, με εξαίρεση την προμαγειρεμένη που δεν λήγει ποτέ! Το ίδιο ισχύει και για το πλιγούρι.

Ας δούμε τι ισχύει αναλυτικά με τις ημερομηνίες λήξης ανά κατηγορίες τροφίμων.

Αλεύρι

Το λευκό αλεύρι είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το πότε παρήχθη και πότε λήγει. Τα αλεύρια ολικής άλεσης μπορεί να έχουν μια μεταλλική οσμή σε διάστημα λίγων μηνών. Ο κανόνας «όσο πιο λευκό το ρόφιμο τόσο περισσότερο διαρκεί» ισχύει και για τα μη αλεσμένα δημητριακά. Το ραφιναρισμένο λευκό ρύζι, για παράδειγμα, θα διαρκέσει για χρόνια, ενώ το καστανό ρύζι διαρκεί για λίγους μήνες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μη ραφιναρισμένα δημητριακά περιέχουν λίπη. Οι ξηροί καρποί, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα χαλάσουν μέσα σε λίγους μήνες. (Αν όμως τους αποθηκεύστε στην κατάψυξη παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους για μερικά χρόνια).

Ψωμιά

Τα ψωμιά που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και περιέχουν έλαια (και συντηρητικά) μπορούν να παραμείνουν μαλακά για εβδομάδες στο ψυγείο, αλλά τα ψωμιά με προζύμι από τον φούρνο της γειτονιάς θα μπαγιατέψει από την επόμενη μέρα και πιθανώς θα αρχίσει να μουχλιάζει πριν περάσει η εβδομάδα. (Επίσης μπορούμε να το καταψύξουμε σε φέτες, τις οποίες θα φρυγανίσουμε πριν τη χρήση και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του).

Όσπρια

Τα αποξηραμένα φασόλια και οι φακές παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση για χρόνια μετά την αγορά τους, αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο σκληρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν. Αν δεν είστε σίγουροι πόσο καιρό είναι ξεχασμένα στο ντουλάπι, αποφύγετε να τα μαγειρέψετε με όξινα συστατικά όπως η μελάσα ή οι ντομάτες γιατί το οξύ μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζονται τα όσπρια για να μαλακώσουν.

Μπαχαρικά

Όλοι κοροϊδεύουμε τους γονείς μας που χρησιμοποιούν μπαχαρικά που έληξαν τη δεκαετία του 1980, αλλά, εκτός από το ότι χάνουν τη δραστικότητά τους, δεν υπάρχει τίποτα κακό στη χρήση τους (εκτός αν θεωρείτε έγκλημα την άνοστη πάπρικα).

Τι ισχύει για τα τρόφιμα σε κονσέρβα ή βάζο

Κατά κανόνα, το μέταλλο συντηρεί περισσότερο τα τρόφιμα από το γυαλί, το οποίο διαρκεί περισσότερο από το πλαστικό.

Εφόσον δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια αλλοίωσης (όπως σκουριά) ή ορατή αλλοίωση όταν τα ανοίγετε (όπως μούχλα ή μυρωδιά σάπιου), τα κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και κρέατα θα παραμείνουν για χρόνια τόσο νόστιμα και εύγευστα όσο την ημέρα που τα αγοράσατε.

Το μικρό «κουμπί» στο πάνω μέρος των προϊόντων που βρίσκονται σε βάζα, το οποίο θα διογκωθεί αν έχει υπάρξει σημαντική βακτηριακή δράση στο εσωτερικό του, εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Ανάλογα με την αποθήκευση, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να είναι ένας χρόνος ή μια δεκαετία. Παρομοίως, τα κουτιά αναψυκτικών διατηρούνται για χρόνια, τα γυάλινα μπουκάλια για έως και ένα χρόνο και τα πλαστικά μπουκάλια για μερικούς μήνες.

Έλαια

Τα έλαια, ακόμη και τα μη ραφιναρισμένα, που αποθηκεύονται σε σφραγισμένα δοχεία είναι σχεδόν άφθαρτα. Τα έλαια σε σφραγισμένα γυάλινα μπουκάλια διαρκούν λίγο λιγότερο και αυτά σε ανοιχτά δοχεία μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς τη διάρκεια ζωής τους, αλλά όλα θα διαρκέσουν περισσότερο αν δεν τα κρατάτε κοντά στον φούρνο.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το λάδι σας είναι καλό; Με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε και με τα περισσότερα τρόφιμα: εμπιστευτείτε τη… μύτη σας! Τα παλιά λάδια θα αρχίσουν να αναπτύσσουν άσχημη μυρωδιά. Αν δεν εμπιστεύεστε τη μύτη σας, βάλτε μια σταγόνα λάδι στην άκρη του δακτύλου σας και πιέστε την. Το χαλασμένο λάδι θα κολλάει.

Επίσης, τα dressing για τις σαλάτες διατηρούνται για μήνες ή και περισσότερο από ένα χρόνο στο ψυγείο, ειδικά αν βρίσκονται σε μπουκάλια με στενό στόμιο.

Καρυκεύματα

Η μουστάρδα διαρκεί για πάντα. Η κέτσαπ θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα λίγο πριν τον ένα χρόνο, αλλά θα παραμείνει εύγευστη. Η μαγιονέζα έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, ειδικά όταν δεν περιέχει συστατικά όπως φρέσκο χυμό λεμονιού ή σκόρδο.

Υπό διερεύνηση είναι το σημείο καμπής της ποιότητας για την oyster sauce, τα τουρσιά, τις σάλτσες τσίλι και τη fish sauce. Η σος σόγιας έχει τη φήμη της μακροζωίας.

Αυγά

Τα αυγά χρειάζονται πολύ χρόνο για να χαλάσουν. Η ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε κουτί αντιπροσωπεύει την ημερομηνία συσκευασίας των αυγών, η οποία, συνήθως μπορεί να είναι έως και 30 ημέρες μετά την πραγματική ωοτοκία. Η ημερομηνίας λήξης μπορεί να είναι άλλες 30 ημέρες μετά την ημερομηνία συσκευασίας.

Δηλαδή 60 ολόκληρες ημέρες. Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτή την ημερομηνία, κατά πάσα πιθανότητα τα αυγά θα είναι ασφαλή για κατανάλωση και νόστιμα.

Γάλα

Όλοι μας έχουμε ρίξει κατά λάθος λίγο χαλασμένο γάλα στο μπολ με τα δημητριακά μας. Από τη στιγμή που ανοίγετε ένα κουτί γάλα, τα βακτήρια αρχίζουν να… κάνουν τη δουλειά τους. Αν θέλετε γάλα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αναζητήστε στην ετικέτα την ένδειξη «UHT». Το γάλα σε αυτά τα κουτιά έχει παστεριωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και διαρκούν έτσι πολύ περισσότερο.

Βρεφικές τροφές

Όσον αφορά στις παιδικές τροφές, η ημερομηνία λήξης αντιπροσωπεύει την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία ο κατασκευαστής μπορεί να εγγυηθεί ότι η τροφή δεν περιέχει λιγότερο από κάθε θρεπτικό συστατικό από ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα ή, στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, ότι μπορεί ακόμη να περάσει από μια συνηθισμένη θηλή από καουτσούκ.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Fall hair inspo: Βάλε αξεσουάρ και αναβάθμισε το hairstyle σου!

xristiana

15η «Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ» Στη Θεσσαλονίκη

xristiana

Λαχταριστή σούπα με λαχανικά

xristiana