ΚεντρικήΥγεία

Ημιμόνιμο μανικιούρ: Ο κίνδυνος από τα φουρνάκια νυχιών

25/1/2023

Το ημιμόνιμο μανικιούρ και το μανικιούρ με τζελ, αποτελούν διαδεδομένες επιλογές για την περιποίηση των νυχιών, καθώς διαρκούν πολύ περισσότερο από το απλό μανικιούρ.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ωστόσο, οι συσκευές στεγνώματος που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Οι συσκευές αυτές, που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ, εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ προκειμένου να γίνει ο πολυμερισμός και να σταθεροποιηθεί το υλικό στην επιφάνεια των νυχιών.

Παρότι η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, ακόμη και η λίγη ακτινοβολία που εκπέμπει, εξακολουθεί να διαπερνά το ανθρώπινο δέρμα με άγνωστες επιπτώσεις, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή καμία συσχέτιση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος σε επίπεδο πληθυσμού, η νέα μελέτη κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Λούντμιλ Αλεξάντροφ, δήλωσε ότι πριν από τη μελέτη δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι κάνουν αυτές οι συσκευές στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA ανθρώπων και ποντικιών με παρόμοιους τρόπους.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri (κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών).

Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65-70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα νέα ευρήματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

H πρώτη πεζοπορική διαδρομή για ΑμεΑ

xristiana

Μαλλιά: Τα SOS tips για τις διακοπές

xristiana

Πώς να επαναφέρεις το κολλαγόνο στο δέρμα σου;

xristiana