ΚεντρικήΥγεία

Νέο τεστ αίματος μπορεί να σώσει ζωές εντοπίζοντας την σήψη σε λίγα λεπτά

29/1/2023

Το τεστ ονομάζεται IntelliSep και έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό FDA τον Ιανουάριο.

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να βοηθήσει τα Επείγοντα νοσοκομείων να εντοπίσουν ασθενείς με σήψη προτού η απειλητική για τη ζωή κατάσταση γίνει πολύ δύσκολη για θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η σήψη είναι άκρως θανατηφόρα αν δεν ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία.

“Έως και το 80% των θανάτων από σήψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με ταχεία ανίχνευση και θεραπεία”, δήλωσε ο δρ. Ajay Shah, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cytovale, που κατασκευάζει το IntelliSep. “Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη γιατί τότε οι κλινικοί γιατροί μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο”.

Προφανώς πρόκειται για ένα τεστ αίματος που έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ και θα δοκιμαστεί εκεί, αλλά δεν είναι προς το διαθέσιμο στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Τι είναι η σήψη

Η σήψη είναι μια υπερβολική απόκριση ολόκληρου του σώματος σε μια λοίμωξη. Τα βακτήρια προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις σήψης, αλλά το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα.

Συμπτώματα σήψης

  • Πυρετός
  • Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, όπως σύγχυση ή υπερβολική υπνηλία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονος πόνος
  • Επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση

Πώς λειτουργεί το νέο τεστ

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύσει μια μόλυνση, τα λευκά αιμοσφαίρια θα πρέπει να ανταποκρίνονται μόνο στην περιοχή του σώματος που έχει μολυνθεί. Αλλά στην περίπτωση της σήψης, η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εμφανίζεται σε ολόκληρο το σώμα και είναι ασύστολη.

Το IntelliSep είναι σε θέση να μετρήσει μοναδικές αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια που συμβαίνουν με την σήψη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα άλλο τεστ μέχρι στιγμής. Αυτές οι δομικές αλλαγές μπορούν να ειδοποιήσουν τους γιατρούς ότι ένας ασθενής μπορεί να αναπτύξει σήψη ως αποτέλεσμα της μόλυνσής του.

Μέσα σε 10 λεπτά, το νέο τεστ αίματος μπορεί να προσδιορίσει εάν ένας ασθενής έχει υψηλή, μέτρια ή χαμηλή πιθανότητα να αναπτύξει σήψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Για τη διεξαγωγή της δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 572 ενηλίκων που εισήχθησαν στα Επείγοντα με σημάδια μόλυνσης. Μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω, το τεστ αποδείχθηκε ακριβές κατά 67,7% στις προβλέψεις υψηλού κινδύνου, αλλά μόνο 39,4% σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για σήψη

Αν και το επίπεδο ακρίβειας του IntelliSep απέχει πολύ από το τέλειο, κάθε νέο “εργαλείο” είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της διαδικασίας διάγνωσης της σήψης, η οποία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη λόγω της ασάφειας της κατάστασης. Επί του παρόντος, οι κλινικοί γιατροί κάνουν διάγνωση σήψης όταν ένας ασθενής παρουσιάζει λοίμωξη, μαζί με άλλα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.

“Η σήψη έχει πολλά συμπτώματα που δεν είναι ειδικά. Πολλές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν με σημάδια που μοιάζουν με σήψη, είπε ο δρ. Jonathan Baghdadi, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέταση που θα διαγνώσει οριστικά τη σήψη. Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται σήψη σε κάποιον ασθενή, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις όπως καλλιέργειες αίματος, πτυέλου και ούρων για να αποκλείσει άλλες λοιμώξεις, όπως στο αίμα, το αναπνευστικό σύστημα ή την ουροδόχο κύστη. Αλλά το IntelliSep είναι το πρώτο “εργαλείο” του είδους του που εντοπίζει βιοδείκτες της ίδιας της σήψης.

Πώς χρησιμοποιείται το τεστ αίματος για την σήψη

Οι δομικές αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια που ανιχνεύει το IntelliSep μπορούν επίσης να παρατηρηθούν με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, επομένως το IntelliSep από μόνο του δεν μπορεί να διαγνώσει τη σήψη. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι ένας ασθενής διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει σήψη μπορεί να θέσει γιατρούς σε εγρήγορση.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του IntelliSep για να καθοδηγήσουν την περαιτέρω διαχείριση της φροντίδας ενός ασθενούς. Ένα αποτέλεσμα μεσαίου κινδύνου μπορεί να ωθήσει έναν κλινικό ιατρό να διατάξει περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία της ασθένειας ενός ασθενούς. Ένα αποτέλεσμα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ενθαρρύνει τους παρόχους να είναι σε υψηλότερη εγρήγορση για να αξιολογήσουν για σημάδια επικείμενης σήψης.

Στις ΜΕΘ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσουν στην ιεράρχηση της φροντίδας των ασθενών, όπως η συντομότερη έναρξη αντιβιοτικών.

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς επωφελούνται από τη θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που ξεκινά το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σηπτικό σοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής θα αρχίσει πρώτα να παίρνει αντιβιοτικά και στη συνέχεια θα αποκλειστεί για μόλυνση αργότερα.

Ωστόσο, επειδή το τεστ δεν είναι τέλειο, οι γιατροί διατρέχουν τον κίνδυνο να χορηγήσουν περιττά αντιβιοτικά εάν ξεκινήσουν μια πορεία θεραπείας με βάση τα αποτελέσματά του.

“Η τρέχουσα άδεια FDA είναι μόνο για χρήση στα Επείγοντα, αλλά προσπαθούμε συνεχώς να επεκτείνουμε τη δοκιμή μας σε άλλες χρήσεις στο νοσοκομείο», είπε ο δρ. Shah.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ. Πυλαίας: Ισότιμη Αλυσίδα Προσβασιμότητας Για ΑμεΑ, Σε Αθλητικούς Χώρους & Events

xristiana

Thessaloniki Street Food Festival 2022

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 12/1

xristiana