10/1/2023
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
- 3 λεπτές φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε 2/3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί και καλά στυμμένες (φυλάμε στην άκρη το κρασί)
- 3/4 φλιτζ. καφέ ξίδι
- 3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
- 1/2 μάτσο δυόσμος, πολύ ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά κύμινο
- αλάτι, 2 κοφτά κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα πικάντικα κεφτεδάκια, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, μαζί με το κρασί στο οποίο μουσκέψαμε το ψωμί.
- Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος λίγο μικρότερο από καρύδι και τα τηγανίζουμε (χωρίς να τα αλευρώσουμε), σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.