ΚεντρικήΥγεία

Ηλικιωμένοι με άσθμα: Γιατί κινδυνεύουν από κατάθλιψη

25/1/2023

Η πανδημία αύξησε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Μία από τις αιτίες επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των πασχόντων, ήταν και η αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας λόγω του εγκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία.

Νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των ανθρώπων που είχαν άσθμα και ιστορικό κατάθλιψης στην προ πανδημίας περίοδο, ανέπτυξαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για 1 στους 7 μεσήλικες με άσθμα, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καταγραφής καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.017 συμμετέχοντες στη μακροχρόνια καναδική Μελέτη Γήρανσης.

Από αυτούς, οι 770 είχαν άσθμα αλλά και ιστορικό κατάθλιψης, ενώ οι 1.247 ήταν ασθματικοί, χωρίς να έχουν βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν.

«Εξετάζοντας τον υψηλό συσχετισμό μεταξύ άσθματος και κατάθλιψης πριν την πανδημία, συνδυαστικά με τα υψηλά επίπεδα μοναξιάς που καταγράφηκαν στις εκτενείς περιόδους των lockdowns και το στρες που προκάλεσε ο φόβος για σοβαρή νόσηση με κορονοϊό, δεν προκαλούν έκπληξη τα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων, των οποίων η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε σε αυτή την περίοδο», σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης, Andie MacNeil, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Η πανδημία είχε συντριπτικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μεσηλίκων, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν να αντιμετωπίσουν και χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα», λέει η Grace Li, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Victoria. «Κρίνεται απαραίτητο οι ασθενείς με άσθμα να εξετάζονται και για ψυχικές νόσους, ιδιαίτερα όσοι έχουν σχετικό ιστορικό».

Η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας επιδείνωσε το στρες των ασθενών με άσθμα

Οι ερευνητές εντόπισαν και άλλους παράγοντες που συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε αυτούς τους ασθενείς, όπως η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

«Η πανδημία δημιούργησε σοβαρή δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα», λέει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίζουμε ότι οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν προσβάσιμες».

Ρόλο στην εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων έπαιξαν επίσης οι οικογενειακές κρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η οικονομική ανασφάλεια λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Respiratory Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Art & Voice Ζωγραφίζοντας Τις Πληγές» Στο Θέατρο Σοφία Βέμπο

xristiana

Εμβόλιο χωρίς σύριγγα; Ο Μπιλ Γκέιτς ίσως βρήκε τη λύση

xristiana

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

xristiana