ΚεντρικήΥγεία

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ πριν από τον ύπνο

6/1/2023

Το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με τις εξόδους μας, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, τη διασκέδαση, αλλά και την χαλάρωση, τη χαρά, τις ευχές, τα πάρτι.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ένα θέλουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ το βράδυ.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ύπνου, Substance Abuse, όσοι ξεκίνησαν να πίνουν από το απόγευμα παρουσίασαν διαταραχές ύπνου.

«Με την κατανάλωση να ξεκινάει το απόγευμα έως και έξι ώρες πριν τον ύπνο, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, παρόλο που πλέον έχει φύγει από τον εγκέφαλο», λέει η διαιτολόγος Jerlyn Jones.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά να σταματάμε την κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις ώρες πριν πάμε για ύπνο αν και αυτό εξαρτάται από το πόσο έχουμε πιει.

Σύμφωνα με έρευνα του National Library of Mecicine, οι χαμηλές ποσότητες αλκοόλ (ένα έως δύο ποτά) είχαν ήπιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Αντίθετα οι υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ επηρέασαν την ποιότητα του ύπνου κατά σχεδόν 40%.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς το να πίνει κανείς σχεδόν τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο προκαλεί συχνά αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα με την αναπνοή, εφιάλτες και πονοκεφάλους.

Ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ολόκληρης της εβδομάδας.

Η υπερβολική κατανάλωση, περίπου τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε περίπου δύο ώρες για τις γυναίκες ή πέντε ποτά για τους άνδρες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης και να επηρεάσει τον ύπνο μας, έως και μια εβδομάδα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, την μνήμη, την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την διάθεση.

Η σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο για τους άνδρες.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

1η Ημερίδα Ειδικευομένων Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”

xristiana

Επτά τροφικές αλλεργίες που δεν γνωρίζατε

xristiana

Διαρροή γάλακτος στην εγκυμοσύνη: Πότε και γιατί συμβαίνει

xristiana