ΚεντρικήΟμορφιά

Από το πιάτο μας… στην επιδερμίδα μας!

24/1/2023

Κάπως έτσι, το μικροβίωμα και τα προβιοτικά έγιναν λέξεις του… συρμού για τον κόσμο της ομορφιάς. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι όλο αυτό γεννήθηκε πρώτα στο… στομάχι μας! Το γιαούρτι, το κεφίρ, το ψωμί, η μπίρα, ή οι πίκλες -τροφές δηλαδή που έχουν υποστεί ζύμωση- απέκτησαν… κύρος, όταν αποδείχθηκε ότι παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα προβιοτικά για να διατηρείται σε ισορροπία το πεπτικό μας σύστημα και να ενισχύεται το μικροβίωμα, η μικροχλωρίδα του εντέρου.

Ήταν επομένως θέμα χρόνου για τη βιομηχανία καλλυντικών να αναρωτηθεί μήπως τα προβιοτικά κάνουν καλό όχι μόνο όταν τα τρώμε αλλά και όταν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στην κρέμα μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά για το δέρμα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως και για το πεπτικό σύστημα.

Οι καλλυντικές φόρμουλες επομένως που εμπλουτίζονται με προβιοτικά βελτιστοποιούν τη δράση των «καλών» βακτηρίων που βρίσκονται στην επιδερμίδα, λειτουργώντας σαν προστατευτική ασπίδα απέναντι στα παθογόνα μικρόβια.

Για παράδειγμα, σε ένα δέρμα με τάση ακμής, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στενεύοντας έτσι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του «κακού» βακτηριδίου που ευθύνεται για την ακμή.

Επιπλέον, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ευθύνονται για την έντονη ξηρότητα, τις φλεγμονές και την πρόωρη γήρανση.

Πώς όμως «μπαίνουν» στα καλλυντικά μας;

Τα προβιοτικά κατά κανόνα ενσωματώνονται στη φόρμουλα της σύνθεσης σε ημι-ενεργή ή ανενεργή μορφή, σε μορφή κλασμάτων (fractions) ή λυμάτων (lysates) αφού μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν δεν είναι «ζωντανά», διατηρούν μεγάλο μέρος από τις ιδιότητες των ζωντανών βακτηρίων.

Συχνά μάλιστα, φέρνουν μαζί τους και… κάτι παραπάνω,  δηλαδή τα πρεβιοτικά – θρεπτικά συστατικά που τρέφουν τα «καλά» μικρόβια και τα βοηθούν να αναπτυχθούν.

Τελευταία, στην…παρέα προστέθηκαν και τα μεταβιοτικά (postbiotics). Πρόκειται βασικά για τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τους «αποίκους» του μικροβιώματος, όταν αυτοί πεθαίνουν και μετατρέπονται σε ωφέλιμες πρωτεΐνες και σάκχαρα, γίνονται δηλαδή τροφή για τα κύτταρα της επιδερμίδας.

Τα μεταβιοτικά που χρησιμοποιούνται στις καλλυντικές φόρμουλες είναι βιοδραστικά συστατικά -ένζυμα, οξέα, πολυσακχαρίτες και πεπτίδια- που έχουν υποστεί ζύμωση και τα οποία μπορούν να μιμηθούν τις δράσεις των προβιοτικών, να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση καλών βακτηρίων στην επιδερμίδα ή να εξισορροπήσουν το pH της. Κι εδώ ακριβώς ανοίγει ένα άλλο, άκρως ενδιαφέρον κεφάλαιο, που αναμένεται να ταράξει τα νερά της ομορφιάς…

Βιολογική ζύμωση: Η νέα επανάσταση στα καλλυντικά

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τη ζύμωση σαν μια hi-tech τεχνολογία, αφού χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή! Πρόκειται για την προσθήκη μικροοργανισμών σε ένα συστατικό, η οποία αλλάζει τη χημεία του, εμπλουτίζει τη σύστασή του και το μεταμορφώνει σε ένα νέο υπερενισχυμένο προϊόν.

Είναι η ίδια διαδικασία που κάνει τον χυμό του σταφυλιού, κρασί και το προζύμι, ψωμί… Οι επιστήμονες λοιπόν με πηγή έμπνευσης αυτήν την πανάρχαια διαδικασία, ανέπτυξαν την τεχνολογία βιολογικής ζύμωσης (bio-fermenting technology), όχι μόνο για να δημιουργήσουν προβιοτικά αλλά και για να μας προσφέρουν νέα, δραστικότερα προϊόντα περιποίησης.

Το λεγόμενο bio-fermentation είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης κατά την οποία, συγκεκριμένα βακτήρια, ζυμομύκητες κ.λπ., διασπούν σύνθετες φυσικές ουσίες -εκχυλίσματα φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης, φρούτα, γαλακτοκομικά και ρύζι είναι τα πιο συνηθισμένα- σε μικρότερα κομμάτια, αλλάζοντας τη μοριακή δομή τους.

Πάρτε για παράδειγμα το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται απευθείας από το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Ένα απαλό AHA (άλφα υδροξυ οξύ), λειτουργεί ως απολεπιστικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών, στην αύξηση του κύκλου ζωής των κυττάρων και στη μείωση των κηλίδων.

Με την τεχνολογία βιολογικής ζύμωσης αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που περιέχει ένα προϊόν περιποίησης -διεισδύουν δηλαδή ταχύτερα και σε βάθος- αλλά και η αποτελεσματικότητά του.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα συστατικά που υφίστανται ζύμωση παραμένουν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τα «καλά» βακτήρια που αναπτύσσονται, παράγουν εκτός από προβιοτικά, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Δεν έχει νόημα να έχετε απίστευτη περιποίηση αν το δέρμα σας δεν την απορροφά σωστά

«Το δέρμα μας είναι σαν ένα κόσκινο που φιλτράρει μεγαλύτερα μόρια», λέει ο Δρ Wedgeworth. «Οι ουσίες πρέπει να έχουν μοριακό βάρος κάτω των 500 daltons για να διεισδύσουν στον φραγμό του δέρματος και η ζύμωση το επιτρέπει».

Αυτή η διαδικασία αναφέρεται μερικές φορές ως «βιο-συμβατά» ή «βιο-διαθέσιμα συστατικά», που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα συστατικά μπορούν να απορροφηθούν σε βαθύτερο επίπεδο από το δέρμα.

Όχι μόνο αυτό σταματά τη δημιουργία υπολειμμάτων στην επιφάνεια του δέρματός σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις, αλλά σημαίνει ότι τα συστατικά μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, είτε πρόκειται για σούπερ ενυδατική αλόη βέρα είτε για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία SPF.

Η περιποίηση της επιδερμίδας που έχει υποστεί ζύμωση λειτουργεί για όλους τους τύπους δέρματος

«Οι προβιοτικές ιδιότητες της περιποίησης δέρματος που έχει υποστεί ζύμωση θα ωφελήσουν όλους τους τύπους δέρματος», λέει ο Δρ Wedgeworth.

Επειδή μιμείται τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος, η περιποίηση με τέτοια προϊόντα λειτουργούν σε αρμονία με το δέρμα χωρίς να διακόπτει τη φυσική του διαδικασία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί ομορφιάς αναγνωρίζουν στα προϊόντα ζύμωσης την καταπραϋντική τους ικανότητα, είτε υποφέρετε από υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας είτε, στο άλλο άκρο του φάσματος του δέρματος, από ξηρή και ξεφλουδισμένη επιδερμίδα.

Τα οφέλη της όμως δεν σταματούν εδώ αφού …

  • Τα καλλυντικά που περιέχουν συστατικά ζύμωσης, είναι ιδιαίτερα «φιλικά» προς την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα. Καθώς μιμούνται τις κυτταρικές λειτουργίες της χωρίς να τις διαταράσσουν, ο κίνδυνος πρόκλησης ευαισθησίας μειώνεται σημαντικά.
  • Τα σάκχαρα και τα οξέα που αφθονούν στα συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση, τους προσδίδουν μια φυσική οξύτητα, η οποία ενισχύει τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας και εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού, κάνοντας τον προστατευτικό φραγμό της πιο ανθεκτικό.
  • H τεχνολογία βιολογικής ζύμωσης είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού, αντί για τα εκατομμύρια φυτά που θα ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός εκχυλίσματος, επιτρέπει να παράγονται από ένα μικρό μέρος του φυτού, καθαρά ενεργά συστατικά, χωρίς τοξικά υποπροϊόντα.
  • Τέλος με την παρουσία συστατικών που προέρχονται από ζύμωση, απομακρύνονται επικίνδυνα βακτήρια περιορίζοντας έτσι την ανάγκη χρήσης συντηρητικών μέσα στη φόρμουλα.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Happy Palettes: Pillow Fight

xristiana

Παλαιό Φάληρο: Σεμινάριο Λεκτικής Σωματικής Αυτοάμυνας

xristiana

Το κρύο μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά – Τι να προσέξετε

xristiana