ΚεντρικήΟμορφιά

Ελαιόλαδο στα μαλλιά: Τελικά κάνει καλό ή μιλάμε για έναν ακόμα μύθο;

24/1/2023

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η ιδέα να απλώσω λάδι σε όλο το τριχωτό της κεφαλής μου δεν μου ακούγεται πολύ ελκυστική και δεν το έχω κάνει ποτέ.

Σαφώς εφαρμόζω σχεδόν σε καθημερινή βάση λαδάκι μαλλιών στις άκρες, όμως ποτέ δεν έχω κάνει μία από τις πιο ξακουστές DIY προτάσεις του instagram, για ενυδατωμένα, λαμπερά μαλλιά, που προτείνει να βουτάμε το κεφάλι μας στο καθαρό, ελληνικό ελαιόλαδο.

Μαζί με άλλα έλαια μαλλιών, όπως το καστορέλαιο, το λάδι καρύδας και το έλαιο argan, το ελαιόλαδο έχει επαινεθεί από πολλούς για τις υποτιθέμενες ικανότητές του να μαλακώνει και να βοηθάει την ανάπτυξη των μαλλιών, με άλλα λόγια με το λάδι τα μαλλιά μακραίνουν πιο εύκολα.

Ισχύουν όμως όλα αυτά ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο του ίντερνετ;

Ο hair stylist Dominick Pucciarello εξηγεί στο Marie Claire: «Το ελαιόλαδο μειώνει τη φθορά και το σπάσιμο και αυξάνει την υγρασία, τη λάμψη, την απαλότητα και την ανάπτυξη των μαλλιών». Προσθέτει ακόμη ότι μπορεί να ενισχύσει τον άξονα της τρίχας, να καταπολεμήσει τις σπασμένες άκρες και να μειώσει την πιτυρίδα.

Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουτάμε τα μαλλιά μας στο ελαιόλαδο;

Σχετικά με την επιστήμη της περιποίησης μαλλιών με ελαιόλαδο, η δερματολόγος Dr. Η Rebecca Marcus εξηγεί, «Το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από ελαϊκό οξύ, αλλά περιέχει επιπλέον αραχίνη, λινολεΐνη και παλματίνη. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Σε επίπεδο υγρασίας, αυτό σημαίνει ότι το λάδι λειτουργεί ως μαλακτικό σφραγίζοντας την τρίχα και επιτρέποντάς της να συγκρατήσει την υγρασία.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών σας από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται στην ικανότητά του να προστατεύει τα μαλλιά από τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από την UVB και την UVA. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του ως μηχανικού φραγμού, μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής/των μαλλιών και του περιβάλλοντος».

Ποιος είναι κατάλληλος να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο στα μαλλιά του;

Όποιοι αντιμετωπίζουν θέματα όπως ξηρότητα στις άκρες, ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής, σπασμένες άκρες, έχουν θαμπά ή ξηρά μαλλιά, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη και την αποκατάσταση.

Επιπλέον, είναι ιδανικό για όσους περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στον ήλιο αλλά και για τους κολυμβητές, όπου τα μαλλιά μπορεί να βραχούν στο νερό της πισίνας.

Πείτε ναι στις DIY συνταγές με ελαιόλαδο, ως μάσκα μαλλιών. Δοκιμάστε να το συνδυάσετε με το μέλι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δρα κατά του κνησμού του τριχωτού της κεφαλής που συναντώνται συχνά στην ψωρίαση, ενώ αποτελεί έναν σούπερ ενυδατικό συνδυασμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως να θυμάστε ότι για οποιαδήποτε DIY συνταγή, η συμβουλή ενός δερματολόγου -ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση- συνίσταται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.bovary.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ολλανδία: Αποσύρεται από τη Συνθήκη Καταστατικού Χάρτη Ενέργειας

xristiana

Δήμος Χαλανδρίου: 2ο Hidrant festival – Σχολική θεατρική παράσταση στη Ρεματιά

xristiana

Φωτιά σε ρέμα στο Σέιχ Σου έσβησε η Πυροσβεστική

xristiana