ΚεντρικήΥγεία

Θάνος Πλεύρης: Το «τάμα» του ως υπουργού Υγείας και διασωληνωμένου ασθενή λόγω λοίμωξης

21/11/2022

Η Ελλάδα αναλογικά πρώτη και αριθμητικά δεύτερη στην Ευρώπη σε θανάτους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας

Ως επιβιώσας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και ως υπουργός Υγείας συμμετείχε ο κ. Θάνος Πλεύρης σε σημερινή εκδηλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα και του ΟΔΙΠΥ, του Οργανισμού για την πιστοποίηση των υγειονομικών υλικών και των υπηρεσιών υγείας, του υπουργείου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Η διττή ιδιότητα του κ. Πλεύρη αποτυπώθηκε σε κάθε λέξη της εξιστόρησης της δύσκολης προσωπικής εμπειρίας που είχε το 2016 όταν μολύνθηκε μετά από επέμβαση για κιρσούς στο πόδι του, και υπέστη σηπτικό σοκ και στη συνέχεια διασωληνώθηκε. Ως άνθρωπος περιέγραψε πως σφραγίστηκε η ζωή του από εκείνο το διάστημα και τους δύσκολους μήνες που ακολούθησαν, ως υπουργός ανακοίνωσε ότι υπό την ομπρέλα του υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΔΥ, ΟΔΙΠΥ, εργάζονται συστηματικά για να θεσπίσουν τους κανόνες για όλους τους παρόχους υγείας και τους επιστήμονες ώστε να μειωθεί το υψηλό ποσοστό των ασθενών με ενδονοσοκομειακών λοιμώξεις και των νεκρών λόγω αυτών, τονίζοντας πως «δεν είμαι περήφανος για την κατάσταση που επικρατεί, όπως δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος κανένας υπουργός Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες». Το επόμενο διάστημα αναμένεται τα νοσοκομεία να αναρτούν δημοσίως τα στοιχεία για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανά τρίμηνο ώστε αφενός οι ίδιες οι μονάδες υγείας να θέτουν στόχους για τη συνέχεια, αφετέρου οι πολίτες να γνωρίζουν αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό της νοσηλείας τους.

«Όσος καιρός να περάσει, είναι από τα γεγονότα που όταν το συζητώ ή το μοιράζομαι, μου προσκαλεί πάντα κόμπο στον λαιμό. Δεν το είχα διανοηθεί ποτέ, κι ούτε πολλοί από σας: να κινδυνεύεις τόσο πολύ, να αλλάξει μια κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη και να χάνεις τη ζωή σου» ανέφερε ο κ. Πλεύρης για τις ημέρες εκείνες του Νοεμβρίου του 2016 που έλαβαν χώρα τα δραματικά γεγονότα στη ζωή του.

«Είχα υποβληθεί σε επέμβαση λέιζερ για κιρσούς. Είχα ενδείξεις για λοίμωξη. Υπήρξε υποτίμηση και από εμένα ως ασθενή και από τον θεράποντα γιατρό. Πρήστηκε το πόδι μου, και λίγες ημέρες αργότερα, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, εμφάνισα σηπτικό σοκ. Μέσα σε δέκα λεπτά ανέβηκε ο πυρετός, πέφτει η πίεση, έτρεμα και άρχισα να αισθάνομαι ότι χάνομαι. Με διακομίζουν στο νοσοκομείο και μου ανακοινώνει ο γιατρός ότι όλοι οι κρίσιμοι δείκτες είναι χαμηλά και πρέπει να διασωληνωθώ. Πρόλαβα μόνο να σκεφτώ ότι πρέπει να χαιρετίσω τα παιδιά μου. Ακολούθησαν χειρουργεία, το μικρόβιο κυκλοφορούσε στον οργανισμό μου, μου είχε προκαλέσει πνευμονία. Οι γιατροί έκαναν ότι ήταν δυνατό, κι ενημέρωσαν τη γυναίκα μου ότι πλέον μόνο να περιμένουμε μπορούσαμε. Τέσσερις ημέρες αργότερα, αποσωληνώθηκα. Τις ημέρες εκείνες που παρέμενα στη ΜΕΘ κι έβλεπα τους άλλους διασωληνωμένους, άρχισα να σκέφτομαι την επόμενη ημέρα. Ωραία, σώθηκα, τι μπορεί να γίνει για τόσους ασθενείς που θα βρεθούν σε αυτη τη θέση; σκεφτόμουν» περιέγραψε ο υπουργός Υγείας.

Ό,τι διαπίστωσε από τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα τον προβλημάτισε πολύ: «η χώρα μας ήταν αναλογικά πρώτη και αριθμητικά δεύτερη στην Ευρώπη σε θανάτους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και οι συνθήκες αντισηψίας στα νοσοκομεία ήταν, και είναι, οι βασικοί λόγοι. Ως δικηγόρος και ως άνθρωπος σκεφτόμουν πως οι αριθμοί που διαβάζω, αφορούν ανθρώπους. Και πως είναι πολύ σκληρό να παλεύει κάποιος ασθενής για τη ζωή του μέσα σε ένα νοσοκομείο και να χάνει τη μάχη από τα μικρόβια των νοσοκομείων. Τότε αποφάσισα να προσφέρω ως τάμα που είχα βγει ζωντανός από τη ΜΕΘ την έρευνα πάνω σε αυτό, αλλά με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση».

Όταν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τον Σεπτέμβριο του 2021, το “τάμα” ήταν πάντα στο μυαλό του, όπως είπε : «Το ποσοστό 9% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι. Κι αυτό θέλησα να το αλλάξω. Να προσφέρω το τάμα μου».

Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί στις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε για τις αλλαγές που προωθήθηκαν από στελέχη των νοσοκομείων, που αρνούνταν να συνεργαστούν, να δώσουν ιατρικούς φακέλους για έρευνα και καταγραφή στοιχείων, για ανθρώπους που του έλεγαν ότι ανοίγει κερκόπορτα στο σύστημα υγείας για διεκδίκηση αποζημιώσεων απο συγγενείς νεκρών.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, κάτω από το χαλί. Κι έχουμε ευθύνη ως επικεφαλής της υγείας. Ξέρουμε πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στα νοσοκομεία αποστειρωμένο περιβάλλον. Αλλά είναι σημαντικό να πράξουμε, να μην είμαστε αδρανείς. Μπορούμε να θεσπίσουμε τους κανόνες για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ασθενείς. Να δούμε την πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Με τις αλλαγές που γίνονται σε λογικό βάθος χρόνου, θα δούμε αποτέλεσμα και στο πεδίο των λοιμώξεων. Για παράδειγμα, είδαμε μείωση στη χρήση των αντιβιοτικών με την υποχρεωτική συνταγογράφηση και τον έλεγχο των φαρμακείων. Τώρα θέλουμε να δούμε και στα ποσοστά των λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Το 12%, 15% που καταγράφουν κάποια νοσοκομεία να μειωθεί στην πορεία. Να ακολουθούνται οι κανόνες και να υπάρχει διαφάνεια» είπε με νόημα ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος και στους διοικητές των νοσοκομείων.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έως Και Τις 19 Αυγούστου Τα Δωρεάν Θαλασσινά Μπάνια Σε Παραλίες Του Δήμου Θηβαίων

xristiana

Είστε 60άρης; Αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς

xristiana

Εκστρατεία ενημέρωσης με Θέμα: «Κινητή μονάδα ενημέρωσης για την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

xristiana