ΚεντρικήΥγεία

Εμβοές: Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

14/11/2022

Οι εμβοές είναι θόρυβοι στα αυτιά ή το κεφάλι του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική πηγή παραγωγής αυτού του θορύβου.

Ενίοτε είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας).

Στην Ευρώπη 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καμία πηγή του περιβάλλοντος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής είναι 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες).

Τα άτομα με εμβοές έχουν συνήθως κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα με υπερακουσία.

Στα πλέον συχνά αίτια των εμβοών συμπεριλαμβάνονται η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, το οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (κροτίδες κ.ά.), η νόσος Meniere, η τοξική λαβυρινθίτιδα, η χρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα, η ωτοσκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Οι εμβοές επιβαρύνουν τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία των πασχόντων. Σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συχνά συνυπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών με σοβαρής μορφής εμβοές συνυπάρχει κατάθλιψη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά μόνο εάν οι εμβοές προκαλούνται από αιτία που μπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρμάκων που δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αφτιά.

Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το βουητό των αφτιών. Οι περισσότερες εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ear and Hearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισμό σε 34.576 ενήλικες. Οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες.

Στη μείωση των εμβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το μαγνήσιο.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgo biloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει την ροή του αίματος και την υγεία του έσω ωτός.

Το μαγνήσιο χρησιμεύει ως κύριος ρυθμιστής των διαύλων ασβεστίου που εμπλέκονται στη νευρομεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση των εμβοών.

Έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσματικότητα συμπληρώματος που περιείχε Ginkgo biloba, μαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταμίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και μελατονίνης.

Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα άλλης μελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτομα, τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό μαγνησίου, ginkgo και μελατονίνης.

Φάνηκε ότι μείωσε κατά 34% την ένταση των εμβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημικρανίες: Για ποιες επιπλοκές κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο

xristiana

Bronze makeup: Όλα τα μυστικά για να κάνεις το τέλειο μπρονζέ μακιγιάζ!

xristiana

Ο Δήμος Αμαρουσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα – Άναμμα δέντρου

xristiana