ΚεντρικήΥγεία

Βήχας στην εγκυμοσύνη: Αίτια και αντιμετώπιση

29/11/2022

Τι προκαλεί τον βήχα στην εγκυμοσύνη και πώς να τον αντιμετωπίσετε.

Ο βήχας στην εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τα αίτια ποικίλουν και με επαρκή ξεκούραση και κατάλληλη φροντίδα, θα νιώσετε καλύτερα σε διάστημα μερικών ημερών.

Βήχας στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα τα περιστατικά γρίπης και κρυολογήματος βρίσκονται σε έξαρση, ιδιαίτερα εάν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου είναι αδύναμο. Τα συμπτώματα είναι η καταρροή μύτης, ο πυρετός, η έντονη κόπωση και ο βήχας που ως σύμπτωμα κρατά και περισσότερες μέρες.

Ορμονικές αλλαγές. Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη συνεπάγονται μία ευρεία γκάμα αλλαγών στο σώμα της γυναίκας. Κάποιες έγκυες εμφανίζουν αλλεργίες που δεν είχαν πριν την εγκυμοσύνη ή γενικά παρουσιάζουν μία ευαισθησία σε αλλεργιογόνα, όπως είναι η σκόνη, η γύρη.

Αλλεργίες. Εάν είχατε ήδη αλλεργίες πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό κατά την κύηση τα συμπτώματα όπως είναι ο βήχας να γίνουν ακόμα πιο έντονα και αισθητά.

Βήχας στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Ο βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός ή και εξουθενωτικός για εσάς, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να βλάψει το μωρό σας. Παρ’ αυτά, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερβολικά αδύναμο και ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό πάνω από 38, είναι πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή και εάν ο πυρετός είναι επίμονος και υψηλός, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Βήχας και φαρμακευτική αγωγή στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συμβουλεύουν η έγκυος να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μόνο όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη και η γενικά η λήψη φαρμάκων όσο γίνεται να αποφεύγεται.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να ανακουφιστείτε από τον επίμονο βήχα. Σε περίπτωση που ο βήχας είναι σύμπτωμα κρυολογήματος ή γρίπης και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλο κ.α., θεωρείται ασφαλές να πάρετε παρακεταμόλη σε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα και μόνο εάν πραγματικά το έχετε ανάγκη.

Εάν ο βήχας είναι σύμπτωμα αλλεργίας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το εάν μπορείτε να πάρετε αντισταμινικά.

Βήχας στην εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίστε τον με φυσικούς τρόπους

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον βήχα στην εγκυμοσύνη με επαρκή ξεκούραση και κατανάλωση υγρών. Ένα ζεστό αφέψημα (κατά προτίμηση χωρίς καφεΐνη) με μία κουταλιά μέλι μπορεί επίσης να ανακουφίσει και ειδικά εάν ο βήχας συνοδεύεται από πονόλαιμο.

Αποφύγετε μέρη που μπορεί να έρθετε σε επαφή με αλλεργιογόνα και τον χειμώνα μείνετε σε ζεστά μέρη για να αποφύγετε πιθανά κρυολογήματα.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα

xristiana

2o Street Festival στα Χανιά: Οι δράσεις του Σαββάτου

xristiana

Συνεχίζονται Τα Rapid Tests Στον Δήμο Θέρμης

xristiana