ΚεντρικήΠεριβάλλον

Στα 25 GW η διείσδυση της «πράσινης ενέργειας» από 18,9 GW έως το 2030

31/10/2022

Ανεβάζει «πίστα» στις ΑΠΕ το νέο ΕΣΕΚ, σε διαβούλευση αρχές της νέας χρονιάς.

Περισσότερα από 6 γιγαβάτ πράσινης ενέργειας προσθέτει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2023.

Με τα νέα δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, η διείσδυση των ΑΠΕ από τα 18,9 GW με βάση τον σχεδιασμό των προηγούμενων ετών, ανεβαίνει στα 25 GW για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ως το 2030.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι για τις μονάδες αποθήκευσης από έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πλαίσιο ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ο νεότερος σχεδιασμός προβλέπει διπλάσια δυναμικότητα που θα ανέλθει σε 3 GW.

Υπενθυμίζεται ότι για τα πρώτα έργα που θα εγκατασταθούν έως το 2025 προγραμματίζεται χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες στο συνέδριο Renewable & Storage η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, υπάρχει αυξημένος βηματισμός για τον νέο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ όπου εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες του πλαισίου, με στόχο να παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική του νέου σχεδίου  μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει «τρέξει» η ειδική ομάδα για το ΕΣΕΚ του ΥΠΕΝ, προβλέπεται συμμετοχή κοντά στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ για το 2030, πάνω από 50% πράσινη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση και κοντά στο 30% ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών.

Επιπλέον, στο νέο σχέδιο θα περιληφθεί και η πρόβλεψη για 2 GW εγκατεστημένης ισχύος υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030.

Για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τις διατάξεις του νόμου καθώς και η ολοκλήρωση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει και η έγκριση καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης από την Κομισιόν, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες ενώ θα ακολουθήσει ο συντονισμός της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους στόχους για το έτος 2030, ο νέος σχεδιασμός θα περιλαμβάνει και στόχους για το 2040 αλλά και  αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων και των πολιτικών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στα φαρμακεία από αύριο τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

xristiana

Μπορούμε να ρίξουμε την χοληστερόλη χωρίς τις στατίνες; – Τι λένε οι ειδικοί για τις εναλλακτικές επιλογές

xristiana

Στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής

xristiana