ΚεντρικήΥγεία

Πιλάτες: Τα οφέλη της μεθόδου για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών

31/10/2022

Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωφελεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι μπορεί να ωφελήσει και τη σεξουαλική σας ζωή, υπό την προϋπόθεση να επιλέξετε τη μέθοδο Pilates.

Μελέτη σε γυναίκες που υπέφεραν από μειωμένη λίμπιντο, δυσκολίες στον οργασμό και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις Pilates βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Οι εν λόγω ασκήσεις αποδείχθηκε ότι αυξάνουν την επιθυμία, τη διέγερση και τους οργασμούς όταν γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Τούρκοι ερευνητές τονίζουν ότι η μέθοδος Pilates θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για όσους υποφέρουν από σεξουαλικά προβλήματα, που πιστεύεται ότι ταλαιπωρούν έως και οκτώ στις 10 γυναίκες.

Ουρολόγοι στο Πανεπιστήμιο Sakarya στην Τουρκία στρατολόγησαν 36 γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών που είχαν σεξουαλικά ενεργή σχέση για τουλάχιστον τρεις μήνες και τακτικές περιόδους.

Όλες οι εθελόντριες υπέφεραν από γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (FSD) – μια κατάσταση που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, η δυσκολία διέγερσης ή οργασμού και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ 10 και 80% των γυναικών παγκοσμίως πάσχουν από κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία ανάλογα με το πώς ορίζεται η κατάσταση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Fikret Halis, αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι λίγα και απαιτούνται μελέτες για τον εντοπισμό άλλων τρόπων ανακούφισης των συμπτωμάτων, όπως είναι η άσκηση.

Κάθε εθελόντρια συμμετείχε σε ένα ωριαίο μάθημα Pilates δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες και απείχε από κάθε άλλη μορφή άσκησης.

Η μέθοδος Pilates περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που εκτελούνται σε ένα χαλάκι γιόγκα ή σε μηχάνημα που μοιάζει με κρεβάτι για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και της ευελιξίας.

Οι ερευνητές είπαν ότι «στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος ενισχύοντας το κάτω μέρος του κορμού».

Εστιάζει επίσης στη συγκέντρωση, τον έλεγχο, την ακρίβεια, την αναπνοή και τη ροή.

Πριν και μετά το τρίμηνο πρόγραμμα άσκησης, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη σεξουαλική τους ζωή και ένα δεύτερο για να εκτιμηθεί εάν έπασχαν από κατάθλιψη.

Η μελέτη έδειξε ότι η σεξουαλική τους ζωή βελτιώθηκε εντυπωσιακά.

Η βαθμολογία που ανέφεραν οι ίδιες αυξήθηκε από το 12 στο 29 (με καλύτερη βαθμολογία το 95) κατά μέσο όρο. Μια βαθμολογία κάτω από το 26 θεωρείται σημάδι γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα επίπεδα επιθυμίας τους αυξήθηκαν κατά 136%, ο αριθμός των οργασμών που είχαν κατά 140%, ενώ ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μειώθηκε κατά 116%.

Πολύ σημαντική ήταν και η βελτίωση της διάθεσής τους.

Η βαθμολογία τους για κατάθλιψη έπεσε από το 25 στο 14 (στα 63), δηλαδή κάτω από το όριο του 17, οι βαθμολογίες πάνω από το οποίο θεωρούνται δείκτης κατάθλιψης.

«Παρά τη δημοτικότητα και τα φημολογούμενα οφέλη για την υγεία της μεθόδου Pilates, δεν έχει διεξαχθεί έρευνα για τη μέτρηση των θεραπευτικών επιδράσεών της στη σεξουαλική δυσλειτουργία των ενήλικων γυναικείων πληθυσμών.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις Pilates μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία γυναικών με σεξουαλική δυσλειτουργία και ίσως να αποτελούν μια νέα θεραπευτική επιλογή».

Οι επιστήμονες δεν ερεύνησαν τους μηχανισμούς πίσω από τα συμπεράσματα της μελέτης.

Διευκρίνισαν ωστόσο, ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική απόκριση των γυναικών είναι «στενά συνδεδεμένες με τις καθημερινές διακυμάνσεις της ευτυχίας, του ενθουσιασμού, της ηρεμίας και του φόβου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις Pilates ενισχύουν τη διάθεση, τη υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σύνδεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Spanish Journal of Andrology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 13/11

xristiana

Baby blues: Οι διαφορές από την επιλόχεια κατάθλιψη

xristiana

Διαδικτυακή Παρουσίαση Δωρεάν Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH

xristiana